Dispariţia unui fotografii a lui Churchill de pe Google stârneşte suspiciuni de cenzură

Dispariţia unui fotografii a lui Churchill de pe Google stârneşte suspiciuni de cenzură

Dispariţia unui fotografii a fostului prim-ministru britanic Winston Churchill din rezultatele căutărilor Google a ridicat semne de întrebare în Regatul Unit, într-un moment în care valul de manifestaţii antirasiste nu l-a ocolit nici pe acest fost lider conservator, în pofida rolului său istoric în al Doilea Război Mondial, relatează duminică AFP.

Când internauţii tastează pe Google ''prim-miniştri britanici'', fotografiile foştilor şefi ai guvernelor de la Londra sunt afişate într-o ordine cronologică denumită 'Knowledge graph'. Sâmbătă dimineaţa toate fotografiile acestora apăreau astfel în urma căutării, cu excepţia celei a lui Winston Churchill, ceea ce a determinat numeroşi utilizatori de Twitter să acuze Google de cenzură.

''Ar fi incredibil să fie o politică deliberată, @Google. Europa Occidentală ar fi fost aproape cu certitudine aservită fără cel a cărui poză este acum absentă'', a scris pe Twitter secretarul de stat britanic pentru dezvoltare regională şi guvernare locală Simon Clarke.

Google a reacţionat în urma reproşurilor de cenzură şi s-a scuzat pentru ''îngrijorările'' provocate de acest incident pe care l-a pus pe seama unei ''actualizări automate'' şi a promis că va fi soluţionat rapid.

Weekendul trecut, statuia lui Winston Churchill amplasată în apropierea parlamentului de la Londra a fost vandalizată în seria de manifestaţii declanşate de uciderea în SUA a afro-americanului George Floyd de către un poliţist american alb în timpul arestării. Inscripţia ''a fost un rasist'' a apărut sub numele fostului premier britanic, acuzat că atunci când era la putere a făcut afirmaţii rasiste, în special la adresa indienilor.

Sâmbăta aceasta mii de protestatari care au format o contramanifestaţie împotriva demonstraţiei antirasiste s-au apropiat de statuia lui Churchill pentru a o ''apăra'' şi au avut loc confruntări între simpatizanţi ai extremei drepte şi poliţie, care a operat circa o sută de arestări.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu arată rău nici ea! / Reacția englezoaicei părăsite pentru o ucraineancă refugiată

2 Imagini care dau fiori soldaților ruși

3 De citit! / Replica unui grup de economiști ucraineni la afirmațiile lui Noam Chomsky despre războiul dintre Rusia și Ucraina

4 VIDEO Priviți, rușii aveau doar 10 bucăți, acum au mai rămas 9....

5 Interesante amănunte...