Disperați, unii ruși cumpără cetățenia Ucrainei pentru a fugi în Europa

Disperați, unii ruși cumpără cetățenia Ucrainei pentru a fugi în Europa

Într-un efort disperat de a-și părăsi țara pentru a scăpa de război, unii ruși caută să cumpere online cetățenia Ucrainei pentru a avea acces mai ușor în Uniunea Europeană.

Pașaport ucrainean FOTO Arhivă

Schema a fost descoperită de publicațiile Mojem Obiasniti și Poligon Media. Potrivit acestora, ofertele pentru obținerea cetățeniei ucrainene sunt plasate pe portalul avito.ru, o platformă de tipul eBay.

Prețul cerut de către cei care garantează obținerea pașaportului ucrainean este în jur de 1.250 de dolari. După apariția știrii, oferta pentru cetățenia ucraineană a dispărut, fiind înlocuită cu una pentru obținerea cetățeniei argentiniene.

„Cererea nu este mare, dar există”, a recunoscut pentru Mojem Obiasniti un vânzător anonim de pașapoarte ucrainene.

Se pare că pașapoartele sunt emise pentru Lugansk, o regiune din estul Ucrainei ocupată parțial de Rusia.

Contactat în legătură cu acest subiect, un oficial ucrainean a declarat că emiterea unor pașapoarte false pentru Lugansk ar fi posibilă din cauza unor furturi de echipamente folosite în tipărirea pașapoartelor.

„Formularele și echipamentele pentru eliberarea pașapoartelor biometrice au fost cel mai probabil furate din regiunea Herson. Dar Guvernul ucrainean a înregistrat numerele formularelor de pașapoarte pierdute și le-a furnizat statelor europene, astfel încât aceste pașapoarte nu vor funcționa”, a declarat oficialul ucrainean.

Expertul militar ucrainean Roman Svitan a oferit o explicație similară: „Ei (colaboratorii pro-ruși, n. red.) au furat o mulțime de documente”.

Nu este câte astfel de „pașapoarte” au fost vândute sau dacă unii clienți au reușit să le folosească pentru a călători în alte țări. Ucrainenii pot călători fără viză în spațiul Schengen începând din 2017. După declanșarea războiului de către Vladimir Putin, pe 24 februarie, unii operatori au decis să ofere călătorii gratuite cu trenul, autobuzul și avionul pentru ucraineni.

Între timp, mulți ruși au ajuns să simtă pe propria lor piele efectele războiului, riscând, între altele, să fie recrutați. Odată cu decretarea mobilizării parțiale, la sfârșitul lui septembrie, numeroși ruși au fugit din țară, în timp ce cei ajunși în taberele militare au denunțat online condițiile precare din armată.

Între timp, Putin dă semne că se izolează în timp ce războiul intră în a 11 lună. Liderul de la Kremlin și-a anulat, fără niciun motiv, tradiționala conferință maraton cu presa. De asemenea, există informații că își va amâna discursul programat în Parlament și nu va participa nici la tradiționalul meci de hochei pe gheață de Anul Nou.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”