Distrugerea barajului Kahovka perturbă grav alimentarea cu apă a Crimeii, afirmă Londra. Dezastru ecologic în Marea Neagră

Distrugerea barajului Kahovka perturbă grav alimentarea cu apă a Crimeii, afirmă Londra. Dezastru ecologic în Marea Neagră

Prăbuşirea barajului Kahovka „a perturbat aproape sigur în mod sever” principala sursă de apă proaspătă a Peninsulei Crimeea, estimează Ministerul britanic al Apărării în ultimul său raport asupra evoluției războiului din Ucraina.

Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014, primeşte cea mai mare parte a apei proaspete din Canalul Crimeei de Nord.

Până vineri, nivelul apei în rezervorul Kahovka scăzuse sub punctul necesar de alimentare a Canalului Crimeei de Nord.

„Apa va înceta în curând să curgă spre Crimeea”, atrage atenția Ministerul britanic al Apărării.

Raportul menționează că autoritățile de ocupație din zonă vor încerca să satisfacă nevoile imediate de apă „folosind rezervoare, raționalizarea, forarea de noi puțuri și distribuirea de apă îmbuteliată din Rusia”.

„Comunităţile atât de pe partea controlată de ruşi, cât şi de pe cea controlată de ucraineni în zona de revărsare a Niprului se confruntă cu o criză sanitară cu acces limitat la apă sigură şi un risc crescut de boli cu transmitere pe calea apei”, avertizează totodată Ministerul britanic al Apărării, preluat de DPA și Agerpres .

Pe de altă parte, autoritățile ucrainene afirmă că prăbușirea barajului Kahovka a cauzat formarea unei „halde de deșeuri” și a unui „cimitir de animale” în Marea Neagră.

„Consecințele ecocidului sunt teribile”, denunță Ministerul ucrainean de Interne.

Potrivit guvernatorului regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, apele s-au retras de pe jumătate din suprafața inundată.

Încă 32 de localități de pe malul drept al fluviului Nipru, controlat de ucraineni, sunt inundate. În ceea ce privește situația de pe malul stâng, controlat de ocupanții ruși, este „catastrofală”, subliniază Prokudin.

Oficialul ucrainean îi acuză pe ruși că nu iau măsuri de evacuare, lăsându-i pe sinistrați în voia sorții.

Distrugerea barajului Kahovka a dus la cea mai gravă catastrofă ecologică din ultimele decenii în Europa.

Kievul și Moscova se acuză reciproc de distrugerea barajului, ucrainenii evocând o explozie din interior, iar rușii un bombardament. Însă niciuna din părți nu a furnizat dovezi concrete. Totuși, versiunea ucraineană pare mai plauzibilă decât cea rusă.

Institutul de Seismologie din Norvegia (Norsar) a înregistrat în zonă mișcări telurice tipice după o explozie. „Suntem siguri că a avut loc o explozie acolo”, a declarat un reprezentant al Norsar. Un responsabil american a declarat la rândul său că sateliţi de spionaj ai Statelor UNite au detectat o explozie majoră la barajul de la Kahovka chiar înainte de prăbușire.

Majoritatea analiştilor militari sunt de părere că dezastrul favorizează militar Moscova, care a relocat deja două brigăzi şi un regiment de forţe aeropurtate din zona Kahovka în Zaporojie, unde trupele ucrainene au început o serie de acţiuni ofensive.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat