DNA: Alexandru Bogdan a creat în dauna Academiei Române un prejudiciu de peste de 3,75 milioane de euro

DNA: Alexandru Bogdan a creat în dauna Academiei Române un prejudiciu de peste de 3,75 milioane de euro

Academicianul Alexandru Bogdan a creat în dauna Academiei Române un prejudiciu de peste de 3,75 milioane de euro, arată Direcția Națională Anticorupție (DNA) într-un comunicat remis joi AGERPRES.

"Procurorii din cadrul DNA — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Bogdan Alexandru, președinte executiv al Fundației 'Patrimoniu' din cadrul Academiei Române, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată", se arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, Alexandru Bogdan, cu încălcarea prevederilor legale și a celor prevăzute în statutul organizației, și-a exercitat atribuțiile de administrare și gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole și silvice) ce aparțin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entității pe care o conducea, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale.

"Concret, în perioada 2006-2010, cu ocazia administrării patrimoniului silvic și funciar al Academiei Române, între Fundația 'Patrimoniu' și mai multe societăți comerciale au fost încheiate peste 20 de contracte și acte adiționale privind arendarea și concesiunea de terenuri, asistență juridică, consultanță, prestări servicii, care printre altele conțineau prevederi ce contravin atât Legii arendării nr. 16/1994, cât și Regulamentului din 10 martie 2006", se arată în comunicat.

În plus, aceste contracte ar fi fost încheiate fără a exista aprobarea Consiliului Director, conțineau clauze nefavorabile Academiei Române, nu aveau prevăzută durata contractului și nu aveau calculată valoarea arendelor.

"Spre exemplu, pentru perioada 2007-2009 la o suprafață de teren de 1.484,31 hectare și pentru perioada 2008-2009 la suprafața de 641,51 hectare, Fundația 'Patrimoniu' nu a calculat valoarea arendei și nici nu a comunicat arendașului (societate comercială) obligația de plată. De asemenea, fără a exista aprobarea Consiliului Director, Fundația 'Patrimoniu' a fost de acord și a acceptat plata anumitor sume, considerate drept avans arendă, sume care nu au fost recalculate și regularizate conform prevederilor din Actele adiționale și în raport cu arenda datorată", precizează DNA.

Lui Alexandru Bogdan i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

"În acest interval de timp, adică un an și nouă luni, dosarul a progresat, s-au găsit materiale, mi-au fost aduse la cunoștință. Am reiterat punctul de vedere pe care îl am, și anume că în cei patru ani cât am fost președinte executiv al Fundației Patrimoniu, împreună cu mica echipă de la Fundația Patrimoniu, am adus în patrimoniul Academiei Române, ca fond funciar, 20.000 de hectare de teren forestier și 10.000 de hectare de teren agricol", a precizat Alexandru Bogdan la ieșirea din sediul DNA.

El a spus că au existat unele dificultăți în ceea ce privește recuperarea acelor terenuri, însă consideră că 30.000 de hectare de fond funciar reprezintă o reușită a celor care au lucrat "la bunul mers al patrimoniului".

"Datorită faptului că dosarul nu este încă finalizat (...), vă rog să îmi permiteți să nu fac cunoscute niciun fel de aspecte din interiorul lui și să vă asigur că, la cei 50 de activitate profesională, nu mi-am permis, nu-mi voi permite niciodată să fac asemenea fapte, de care, din păcate, acum, sunt în situația neplăcută de a fi acuzat", a completat Alexandru Bogdan.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”