DNA: Cetăţean italian, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene şi evaziune fiscală

DNA: Cetăţean italian, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene şi evaziune fiscală

Giuseppe Fedele, administrator al unei societăţi comerciale, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat, printre altele, de fraudă cu fonduri europene şi evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a lui Giuseppe Fedele şi a societăţii Dandui Violeta SRL, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată; tentativă la stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat şi evaziune fiscală.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul transmis instanţei că, în cursul anului 2011, în contextul derulării unui proiect finanţat, în două măsuri, din fonduri nerambursabile (în domeniul viţei de vie), Giuseppe Fedele ar fi folosit cu rea-credinţă, în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), mai multe documente justificative (contract prestări servicii, facturi fiscale, proces verbal de recepţie lucrări, etc.), în care ar fi fost consemnate date false, necorespunzătoare realităţii, ce atestau operaţiuni comerciale fictive derulate între SC Dandui Violeta SRL şi alte firme, printre care şi una administrată de cetăţeanul italian, Paolo Lucaccioni.

În realitate, arată anchetatorii, lucrările respective privind "înfiinţarea unei plantaţii viticole pe o suprafaţă de 147,14 ha situată în localitatea Vlădaia, judeţul Mehedinţi" ar fi fost executate de alte societăţi comerciale sau de persoane fizice.

"Prin aceste demersuri, SC Dandui Violeta SRL, administrată de inculpatul Fedele Giuseppe, a obţinut 8.616.857 lei din fondurile nerambursabile prin FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă), sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal", se precizează în comunicat.

În acelaşi context, arată DNA, în cursul anului 2012, Giuseppe Fedele ar fi depus la organele fiscale un document prin care a încercat să solicite decontarea taxei pe valoare adăugată (1.254.904 lei), pentru luna februarie 2012, aferentă unei facturi emise de societatea reprezentată de Paolo Lucaccioni.

"Solicitarea de rambursare a TVA, aferentă facturii respective, a fost formulată fără temei, întrucât avea la bază înregistrarea şi evidenţierea în contabilitate a unor cheltuieli şi operaţiuni fictive", menţionează procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinţi, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Potrivit DNA, la data de 27 iunie, în prezenţa avocatului, Paolo Lucaccioni a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei rezultante, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv - 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea drepturilor, pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Dosarul de urmărire penală referitor la Paolo Lucaccioni, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, a fost trimis Tribunalului Mehedinţi. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…

4 Vine uraganul? / Cineva se joacă undeva cu soarta Omenirii?

5 Așa o fi?