DNA: Directorul Agenției de Inspecție Socială Giurgiu, reținut într-un dosar privind fraude cu fonduri europene

DNA: Directorul Agenției de Inspecție Socială Giurgiu, reținut într-un dosar privind fraude cu fonduri europene

Laurențiu Costel Ionescu, director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Giurgiu, a fost reținut marți de procurorii Secției de combatere a corupției din cadrul DNA, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene.

Ionescu este urmărit penal pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (două fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte) și fals intelectual, informează DNA într-un comunicat transmis AGERPRES.

În același dosar a fost reținută și Adriana Roxana Elena Prodan, angajată a unei fundații, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (două fapte), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit procurorilor anticorupție, faptele au legătură cu derularea unor proiecte cu fonduri europene nerambursabile.

"În perioada august — decembrie 2015, în cadrul derulării proiectului 'Servicii Integrate de sprijin pentru victimele violenței în familie și persoanelor cu dizabilități', inculpatul Ionescu Laurențiu-Costel și alte persoane au falsificat documentele din care reieșea că un număr de 28 de persoane au participat la un curs de formare profesională, că un număr de 27 de persoane au participat la un alt curs de formare profesională și că au susținut, în prezența inculpatului, examenele inițiale și finale, teoretice și practice. Cursurile aveau ca obiect dobândirea de cunoștințe ca lucrători în comerț", se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susțin că cele două cursuri nu s-au derulat în realitate conform actelor întocmite, iar la examinarea inițială și finală a cursanților Ionescu nu s-a prezentat și nu a făcut parte din nicio comisie de examen, contrar datelor menționate în actele pe care le-a completat și le-a semnat.

"La solicitarea procurorilor anticorupție (...) a unor date legate de cursurile de formare profesională, inculpatul Ionescu Laurențiu-Costel a comunicat în mod nereal că nu cunoștea partenerii proiectelor și nici furnizorul de formare autorizat care a organizat aceste programe de formare pe raza județului Giurgiu", se menționează în comunicat.

Prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene în acest caz se ridică la suma totală de 109.495 de lei.

Adriana Roxana Elena Prodan este suspectată că, în contextul derulării altor două proiecte finanțate din fonduri europene, a falsificat și a ajutat la falsificarea unor acte.

"În calitate de angajat al unei fundații, beneficiind și de ajutorul altor persoane, a ajutat la falsificarea, respectiv a falsificat actele întocmite pe numele unei persoane, fapte urmate de folosirea cu rea-credință a înscrisurilor sub semnătură privată falsificate, în scopul obținerii de fonduri europene. În realitate, inculpata împreună cu persoana respectivă au beneficiat de suma de 54.223 lei, în condițiile în care aceasta din urmă nu a prestat activități în cadrul centrului social din municipiul Giurgiu al fundației respective", susțin procurorii.

Celor doi inculpați le-au fost aduse la cunoștință acuzațiile, urmând să fie prezentați miercuri la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vipera ţine cu dinţii de Reghecampf

2 Așa o fi?

3 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

4 O femeie l-a surprins pe soț în timp ce „servea un oral” de la o minoră / Ce a urmat s-a transformat în coșmar

5 VIDEO De văzut!