DNA: Fost primar al comunei Boișoara, trimis în judecată într-un dosar de retrocedări; prejudiciul-11,5 mil. euro

Procurorii DNA Pitești au trimis în judecată mai mulți inculpați, între care un fost primar, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor suprafețe de pădure, prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională depășind suma de 11 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DNA remis, marți, AGERPRES, în dosar au fost deferiți justiției pentru abuz în serviciu Petre Popescu, la data faptei primar al comunei Boișoara, județul Vâlcea, și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, Mihai Săndulache, la data faptei vicepreședinte al comisiei, Spiridon Piloiu, la data faptei secretar al comisiei, și Mihail Doru Popescu, Doina Mihai și Mircea Oprica, la data faptelor membri ai aceleiași comisii.

De asemenea, a fost trimis în judecată Gheorghe Popescu, la data faptei președinte al unei obști, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2006, primarul și membrii comisiei au încălcat legea privind procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri forestiere. Potrivit anchetatorilor, inculpații au stabilit în mod nelegal și abuziv dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 2.032,8 ha teren cu vegetație forestieră pentru obștea condusă de Gheorghe Popescu, fără ca aceasta să formuleze o cerere și fără a dovedi că a avut în proprietate suprafețe de teren forestier.

"Ulterior, pe baza amplasamentului silvic realizat de inculpatul Popescu Mihail Doru, membrii comisiei au semnat procesul-verbal de punere în posesie pentru suprafața de 1.328,2 hectare, aceste demersuri conducând, în final, la emiterea titlului de proprietate pentru suprafața respectivă. În realitate, a fost retrocedată o suprafață totală de 2.125,1 hectare cu vegetație forestieră, ce cuprindea terenuri care, anterior, au fost restituite, în baza legilor fondului funciar altor proprietari (persoane fizice și juridice, iar o suprafață de 249,50 ha constituia fond forestier național al statului)", arată DNA.

Potrivit anchetatorilor, prin aceste demersuri a fost cauzat un prejudiciu în cuantum total de 36.535.228,75 lei (echivalent 11.509.696 euro), reprezentând paguba adusă atât statului român, cât și unor persoane fizice și juridice, corelat cu realizarea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru obștea beneficiară a terenului.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Info / Doliu la PSD! Doar 10% din votanții ProRomânia votează cu Dăncilă! Peste 70% merg cu Iohannis!

5 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

recomandări

Te ia DNA: Ioan Chelaru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru