DNA: Ionel Bucur, director suspendat al CNE Cernavodă, trimis în judecată

DNA: Ionel Bucur, director suspendat al CNE Cernavodă, trimis în judecată

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ionel Bucur, director suspendat al Centralei Nuclearoelectrice (CNE), pentru mai multe infracțiuni de conflict de interese și abuz în serviciu.

În dosar au fost deferiți justiției Elena-Marinela Negulici, în prezent director economic al CNE Cernavodă, la data faptelor director economic al Societății Naționale "Nuclearelectrica" București, Ionel Encică și Laurențiu-Theodor Nicola, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu, respectiv șef birou, protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă la data faptelor, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă la data faptelor, și Victor Dărămuș, administrator al unei societăți comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, în perioada decembrie 2007 — mai 2014, inculpații Bucur, Negulici, Olteanu, Encică, Nicola, prin acțiuni sau inacțiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce țin de atribuțiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecție fizică și monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.

"Acțiunile sau inacțiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferențial, a serviciilor menționate către o societate controlată de inculpatul Dărămuș, prin eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informații clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condițiile necesare pentru negocierea și derularea acordului-cadru și a contractelor subsecvente, în lipsa autorizației de securitate industrială și a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS", susțin procurorii.

DNA precizează că cei patru inculpați au urmărit sau, după caz, au acceptat ca ceilalți participanți la procesul de achiziție (membrii ai CA, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziții) să îndeplinească defectuos acte ce țin de atribuțiile de serviciu, fără vinovăție, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor menționați, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgențe, generată tocmai de inacțiunea anterioară a acestora.

"Această conduită infracțională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurențială, discriminatorie și lipsită de eficiență în cheltuirea banilor publici, contrar dispozițiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Consecința directă a favorizării acestei societăți a fost autorizarea la plată, de către inculpații Bucur, Negulici și Encică, a sumei totale de aproximativ 3,5 milioane euro către societatea omului de afaceri, plăți care reprezintă prejudiciul adus Societății Naționale 'Nuclearelectrica'/CNE Cernavodă, concomitent cu obținerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă", se menționează în comunicat.

Anchetatorii au constatat că, în perioada noiembrie 2010 — mai 2014, Bucur, Negulici și Encică, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidențial situat în municipiul Constanța, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei lui Dărămuș, în condițiile în care societatea avea în derulare contractul amintit.

În perioada aprilie 2012 — noiembrie 2015, au mai reținut procurorii, cei trei au procedat la întocmirea documentației tehnice și ulterior la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă și o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare ale CNE Cernavodă.

"În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse și servicii de pază la Centrul de Control al Urgențelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpați. Prin urmare, cei trei inculpați, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcți ai serviciilor de pază", mai precizează DNA.

Societatea Națională Nuclearelectrica nu a precizat până la acest moment dacă se constituie parte civilă.

În cauză, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Bucur, Negulici și Dărămuș precum și poprirea asiguratorie asupra conturilor deținute de aceștia.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Mi-am pierdut fiul. Fiul meu Xavier este mort, ucis de virusul wok”

2 Totul a fost, de fapt, o farsă?

3 VIDEO „Nu mai am așteptări de la viață…”

4 Rezervele secrete ale Chinei

5 Dr. Nae / „Homosexualii sînt o anxietate majoră pentru bărbatul tradiţional fiindcă orientarea lor sexuală subminează însăşi identitatea masculină trad…