DNA: Lector angajat la Facultatea de Teologie de la Constanța după ce a mințit cu privire la media anilor de studiu

DNA: Lector angajat la Facultatea de Teologie de la Constanța după ce a mințit cu privire la media anilor de studiu

Un candidat a fost angajat ca lector la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanța după ce a dat o declarație falsă cu privire la media anilor de studiu, potrivit rechizitoriului prin care decanul Bogdan Moise, cel care a atestat declarația pe propria răspundere a candidatului, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la instigare la abuz în serviciu și fals intelectual.

Procurorii susțin că Bogdan-Florin Chiriluță, în calitate de candidat la postul de lector universitar, a întocmit pe propria răspundere fișa de verificare a îndeplinirii standardelor pentru postul vizat, în care menționează la punctul 6 "îndeplinirea standardelor universității: să aibă o medie a anilor de studii universitare peste media minimă stabilită de Consiliul facultății, dar nu mai mică de 8,00: îndeplinit (8,20)".

"Potrivit Regulamentului de ocupare a posturilor didactice și de cercetare pe perioadă nedeterminată în Universitatea Ovidius Constanța valabil în anul 2013, art. 16, Chiriluță Bogdan-Florin trebuia să aibă media generală a anilor studiilor de licență mai mare de 8,00. Conform fișei de verificare, candidatul a declarat criteriul îndeplinit cu media anilor de studii universitare de 8,20. Potrivit suplimentului la diploma de licență (...), Chiriluță Bogdan-Florin avea o medie generală de 7,86, criteriul nefiind, deci, îndeplinit", se arată în rechizitoriu.

Conform aceleiași surse, decanul Bogdan Moise a dat la rândul său o declarație pe proprie răspundere în care atesta că dosarul candidatului este complet și acesta îndeplinește criteriile de promovare pentru postul vizat.

"Acțiunea inculpatului Chiriluță Bogdan-Florin a fost posibilă cu ajutorul inculpatului Moise Bogdan, care, în calitate de decan (...), precum și de persoană însărcinată de către Senatul Universității Constanța cu obligația de a declara pe propria răspundere îndeplinirea criteriilor de promovare stabilite la nivelul universității de către candidații pe posturile didactice scoase la concurs în respectiva facultate, a procedat, cu intenție indirectă, la atestarea unor împrejurări nereale în cuprinsul înscrisurilor necesare dosarului de concurs pentru postul de lector universitar al numitului Chiriluță Bogdan-Florin susținut în anul 2013, (...) ceea ce a condus la încălcarea atribuțiilor de serviciu descrise mai sus, fără vinovăție, de către rectorul universității, cu consecința numirilor ilegale în funcție și concomitent a plăților nelegale și a folosului necuvenit descris anterior obținut de Chiriluță Bogdan-Florin", se precizează în rechizitoriu.

Procurorii mai susțin că situația s-a repetat când același candidat s-a înscris la concursul pentru postul de conferențiar universitar. De această dată, Bogdan-Florin Chiriluță a declarat în fals că a publicat o serie de articole și de lucrări științifice, pentru a îndeplini criteriile de concurs.

Bogdan Moise a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în stare de libertate, într-un dosar de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Moise, la data faptelor decan al Facultății de Teologie, este acuzat de complicitate la instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participației improprii, precum și de fals intelectual.

Conform aceleiași surse, procurorii anticorupție au dispus anterior, în același caz, sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului Bogdan-Florin Chiriluță, cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații în formă continuată, uz de fals (două fapte) și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participației improprii.

"În perioada 2013 — 2015, inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea Ovidius Constanța — Facultatea de Teologie, a întocmit în fals un număr de șase declarații pe propria răspundere pe care le-a depus la dosarul personal în scopul menționat mai sus. Ulterior, conducerea Universității Ovidius Constanța, acționând fără vinovăție, i-a acordat inculpatului titlurile de lector respectiv conferențiar universitar și l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea, în perioada februarie 2014 — iunie 2017, a unor plăți ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 lei", se precizează în comunicat.

Procurorii mai arată că în același context, în cursul lunii aprilie 2017, Chiriluță a prezentat Comisiei de verificare a activității științifice și de cercetare a candidaților înscriși la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferențiar și profesor în cadrul Universității Ovidius din Constanța, în fotocopie, o revistă în care susținea că ar fi publicat un articol de specialitate. În realitate, el a înlocuit articolul original cu al său, prin alterarea grafică a machetei.

"La data de 13 septembrie 2017, cu ocazia audierii, inculpatul a depus la dosarul cauzei, din proprie inițiativă, un exemplar al aceleiași reviste fotocopiate, în care și de această dată a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său", se menționează în comunicat.

Potrivit DNA, Bogdan-Florin Chiriluță a beneficiat, în anul 2013, de ajutorul lui Bogdan Moise, în calitate de decan al Facultății de Teologie din cadrul Universității "Ovidius". Acesta, având și calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universității Constanța cu verificarea criteriilor de promovare a candidaților, a declarat pe proprie răspundere că Bogdan-Florin Chiriluță îndeplinește condițiile cerute pentru ocuparea postului vizat.

Universitatea Ovidius Constanța s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 118.570 de lei, prejudiciu care a fost achitat în întregime de inculpatul Chiriluță.

DNA precizează că, în prezența avocatului, inculpatul Bogdan-Florin Chiriluță a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 3 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcție publică. În plus, el va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă cuprinsă între 60 și 120 de zile, în condițiile stabilite de instanță.

Dosarul de urmărire penală și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CIA și Pentagonul vor înarma și antrena forțele gherilă ucrainene în România, Polonia și Slovacia

2 Așa o fi?

3 VIDEO Oficial britanic / „Războiul din Ucraina este doar la câteva zile distanță”

4 Dezvăluirea unui general iranian: Familia regală saudită s-ar trage din evreii care s-au luptat cu Mahomed

5 Alina Sorescu divorțează? El nu mai poartă verigheta!