DNA: Marian Petrache, urmărit penal pentru luare de mită și șantaj

DNA: Marian Petrache, urmărit penal pentru luare de mită și șantaj

Procurorii anticorupție au dispus, vineri, punerea în mișcare a acțiunii penale față de președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, pentru luare de mită și șantaj.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Petrache era la data faptelor, în anul 2008, secretar de stat în Ministerul Internelor și Reformei Administrative și președinte al organizației județene a unei formațiuni politice.

"În cursul anului 2008, inculpatul Petrache Marian, în calitățile menționate mai sus, în schimbul neîndeplinirii atribuțiilor legale, a primit de la primarul unei comune din județul Ilfov (martor în cauză) foloase necuvenite ce au constat în achitarea contravalorii unor sejururi în Monte Carlo (17.681,84 lei) și în Saint Moritz (39.625,67 lei). De asemenea, la solicitarea inculpatului, martorul a plătit organizației politice suma de 10.000 euro, fără să primească vreun document justificativ pentru banii respectivi", se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, foloasele necuvenite au fost obținute de Petrache prin constrângerea martorului, pentru ca primul să nu îi ceară prefectului județului Ilfov emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar. Procurorii precizează că anterior, pentru a-și înmatricula un autoturism în București, primarul în cauză și-a schimbat domiciliul, aspect care ar fi constituit un motiv de încetare a mandatului.

Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a declarat vineri, la ieșirea de la DNA, că procurorii îl acuză că l-ar fi șantajat pe fostul primar al comunei Jilava, Adrian Mladin.

"Acum nouă ani, primarul de la Jilava, care și-a schimbat (...) buletinul după ce a ieșit primar, pe București, și știți că dacă îți schimbi buletinul de pe localitatea în care ai candidat îți pierzi mandatul de primar, vezi Doamne, că s-a dus la prefect și am vorbit cu prefectul, că el își face buletinul înapoi imediat ca să nu-l demită și l-am șantajat pentru asta", le declarat Petrache jurnaliștilor după întâlnirea cu procurorii anticorupție.

Întrebat cu ce l-ar fi șantajat pe fostul primar, Petrache a explicat că se fac afirmații că l-ar fi șantajat ca să nu spună că și-a schimbat buletinul și ar fi primit o excursie în schimb.

'Mi-a plătit o excursie nu știu unde (...). A costat 2.100 de euro. (...) La Monte Carlo (...). Am fost acolo, dar în alte condiții adică (...). El mi-a cumpărat biletul prin ordin făcut de (...) deci, nu așa...", a mai spus Petrache.

El a afirmat că nu-și explică de ce fostul primar s-a gândit să facă un denunț după nouă ani.

"Da. Și-a adus aminte. (...) Păi, nu este arestat? Nu este condamnat șapte ani? (...) Merg la detectorul de minciuni. (...) Păi, ascultați-mă, dar cum să-mi șantajez propriul primar, nu vi se pare că este strigător la cer? (...) Eu sunt prieten cu toții primarii din Ilfov, inclusiv cu ăia de la PSD am o relație bună", a mai declarat Petrache.

Întrebat dacă își dă demisia, el a precizat că doar din partid, nu și din Consiliul Județean.

"Da, îmi dau demisia. (...) Păi, da, din partid îmi dau demisia din toate funcțiile... De ce să-mi dau demisia de la Consiliul Județean? (...) Prima dată vreau să trimit avocatul să vedem despre ce e vorba, că pe mine m-au luat prin surprindere. (...) Nu am de ce să demisionez din Consiliul Județean, că s-a ales acolo", a mai spus Petrache.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”