DNA: Nouă persoane reținute pentru șantaj, înșelăciune și evaziune fiscală; victime au fost zeci de bătrâni

DNA: Nouă persoane reținute pentru șantaj, înșelăciune și evaziune fiscală; victime au fost zeci de bătrâni

Procurorii anticorupție din Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a nouă persoane, cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj, înșelăciune și evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, vineri, AGERPRES, victimele grupării au fost zeci de persoane în vârstă din județul Constanța, care erau păcălite cu contracte avantajoase de reparare a acoperișurilor, apoi erau amenințate să plătească sume mult mai mari pentru lucrările prestate.

Din cercetări a reieșit că grupul infracțional a fost constituit în cursul acestui an.

"Concret, membrii grupului care acționau pe raza județului Constanța, inclusiv municipiul Constanța, racolau viitoarele victime (alese numai din categoria persoanelor de vârsta a treia) de cele mai multe ori prin intermediul unor pliante în care ofereau servicii de reparații la acoperișurile imobilelor. Ca urmare a publicității create, membrii grupării erau contactați telefonic de victime care, crezând că discută cu reprezentanții unor societăți comerciale serioase, solicitau întâlniri/negocieri pentru realizarea unor lucrării de reparații la acoperișurile imobilelor", se arată în comunicatul DNA.

Conform aceleiași surse, în momentul încheierii contractului, se percepea, de cele mai multe ori, un avans din prețul total, iar în aceeași zi sau la termenul stabilit începeau lucrările de reparație, înlocuire sau construire a acoperișului.

"După decopertarea acoperișului, în special atunci când se aduceau materiale de construcții la locuințele victimelor, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite inițial, cu titlu de tranșe din preț. Pentru a justifica diferențele de valoare între sumele convenite inițial și cele solicitate după decopertarea acoperișurilor, membrii grupării le explicau victimelor că prețul convenit inițial și consemnat în contract nu includea și accesoriile sau că suprafața construită a fost mai mare", se mai menționează în comunicat.

Prin această metodă, prețul solicitat pentru finalizarea lucrărilor devenea mult mai mare decât cel inițial convenit, iar beneficiarii lucrărilor refuzau să plătească aceste sume. În acel moment interveneau alți membri ai grupării, care aveau sarcina de a intimida victimele și de a le determina, prin amenințări directe sau voalate cu acte de violență, cu lăsarea imobilelor decopertate sau cu luarea materialelor fixate pe acoperișuri, să plătească banii ceruți.

"În cele din urmă, sub presiunea amenințărilor primite, victimele, al căror număr este estimat a fi de ordinul zecilor, acceptau să plătească sumele solicitate (care se ridicau în unele cazuri și la 23.000 euro). Pentru obținerea sumelor de bani cerute, victimele erau nevoite uneori să facă împrumuturi la bancă sau la diverse cunoștințe", precizează DNA.

Cei nouă inculpați au fost prezentați vineri la Tribunalul Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”