DNA: Politicieni și funcționari publici apar pe o listă cu beneficiari ai cadourilor oferite de Carabulea (rechizitoriu)

DNA: Politicieni și funcționari publici apar pe o listă cu beneficiari ai cadourilor oferite de Carabulea (rechizitoriu)

Mai multe nume de politicieni și funcționari publici apar pe o listă cu beneficiari ai cadourilor oferite de omul de afaceri Ilie Carabulea, potrivit informațiilor din rechizitoriul prin care procurorii DNA i-au trimis în judecată pe senatoarea Doina Tudor, fostul ei soț Daniel George Tudor, președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor la data faptei, dar și fostul secretar general al Senatului Ovidiu Marian.

Din listele găsite în niște agende care i-au aparținut lui Ilie Carabulea rezultă că printre beneficiarii diverselor cadouri, care au constat în produse alcoolice și alimentare, se numără oameni politici sau funcționari publici, inclusiv Ovidiu Marian.

Informațiile au fost confirmate și de unul dintre martorii audiați în dosar, care a declarat că listele conțineau nume și cadouri "mascate", acordate cu titlu de mită pentru protecția afacerilor firmei de asigurări deținută de Carabulea.

Același martor a relatat și faptul că, pe la începutul anului 2013, Ilie Carabulea a refuzat să răspundă unor apeluri telefonice insistente și ar fi afirmat: "Individul acesta Ovidiu Marian nu-i mai ajunge cât îi dau și vrea să mă jecmănească iar".

Procurorii DNA au trimis-o în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe senatoarea Doina Tudor, pentru complicitate la luare de mită, în dosarul privind favorizarea unei firme de asigurări.

În dosar au mai fost deferiți Justiției fostul ei soț, Daniel George Tudor, președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, și, sub control judiciar, Ovidiu Marian, secretar general al Senatului la data comiterii faptei, pentru trafic de influență.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, în perioada martie — mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de asigurări, Ovidiu Marian a pretins de la acționarul majoritar al firmei respective (denunțător în cauză), pentru Daniel Tudor, suma de 3.000.000 de euro.

"Ovidiu Marian a susținut că are influență asupra președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor și că-l va determina pe acesta să nu îndeplinească acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu. Concret, Daniel Tudor trebuia să depună diligențele necesare pentru ca rezultatul controlului să fie unul favorabil omului de afaceri. Din suma de bani inițial pretinsă, inculpatul Marian a primit efectiv 500.000 euro, din care și-a însușit 200.000 de euro", susțin procurorii.

DNA precizează că restul de 300.000 euro au fost remiși lui Daniel Tudor în trei tranșe de câte 100.000 euro, o primă tranșă, în mod direct, iar următoarele două, în mod indirect, prin intermediul soției sale Doina Tudor, care cunoștea, la momentul intermedierii sumelor de bani, atât proveniența, cât și scopul pentru care erau remise.

"În urma sumelor remise cu titlu de mită, la 26 aprilie 2013, inculpatul Tudor a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenționa asupra gradului de risc ridicat al societății) și a impus remedierea unor deficiențe minore și nesemnificative în raport cu situația financiară precară a societății", se mai spune în comunicatul citat.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...