DNA: Primarul din Pașcani, Dumitru Pantazi, trimis în judecată

DNA: Primarul din Pașcani, Dumitru Pantazi, trimis în judecată

Procurorii DNA Iași l-au trimis în judecată pe Dumitru Pantazi, primar al municipiului Pașcani, pentru abuz în serviciu în legătură cu emiterea unei autorizații de construcție.

În dosar, au mai fost deferiți justiției pentru aceeași faptă Mircea Zuzan, la data faptei secretar al Consiliului Local Pașcani, și Ovidiu Ciprian Prisecaru, la data faptei persoană cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului din aparatul propriu al primarului.

De asemenea, au fost trimiși în judecată:

* Elena Serghiuță, la data faptelor inspector în cadrul Serviciului Urbanism, Amenajarea Teritoriului și Disciplina în Construcții din aparatul de specialitate al primarului, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual

* Emilian Oneață, la data faptelor administrator al SC Perla Neagră SRL, pentru două infracțiuni de uz de fals

* Vasile Bodnar, la data faptelor administrator al SC Fab Casa Nouă SRL, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals intelectual în formă continuată și uz de fals

* societățile ''Fab Casa Nouă'' SRL și ''Perla Neagră'' SRL.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat cu Dorin Curelaru, conductor arhitect cu drept de semnătură și membru al Ordinului Arhitecților din România, un acord de recunoaștere a vinovăției, în sarcina acestuia reținându-se săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, prin care s-a stabilit opt luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, Primăria Pașcani a derulat, în 2011, o procedură de licitație publică pentru concesionarea unui teren în suprafață de 15 mp care a fost adjudecat de SC Perla Neagră SRL, administrată de Oneață.

"În continuare, acesta, beneficiind de ajutorul inculpaților Bodnar și Curelaru, în calitate de conductor arhitect cu drept de semnătură și membru al Ordinului Arhitecților din România, a depus la Primăria Pașcani cererea pentru emiterea unei autorizații de construire 'fast-food parter (construcție demontabilă)'. În documentația atașată acestei cereri, Bodnar și Curelaru au precizat că terenul pe care urma a fi edificată construcția respectivă era în suprafață de 36 mp, aspect neconform cu realitate și cunoscut de administratorul SC Perla Neagră SRL", susțin procurorii.

DNA precizează că, în perioada 16 iulie 2012 — 11 februarie 2013, Dumitru Pantazi, în calitate de primar, împreună cu Zuzan și Prisecaru, în exercitarea atribuțiilor de serviciu au semnat o autorizație de construire, în condițiile în care nu exista acordul scris, dat în formă autentică, de către proprietarii unei clădiri învecinate, formă cerută de dispozițiile actelor normative în vigoare și prevăzută și în certificatul de urbanism aferent emis de Primăria Pașcani.

Autorizația de construire a fost întocmită, conform DNA, de către Elena Serghiuță, cunoscând neregulile, document ce a fost ulterior introdus în circuitul de semnare.

"În perioada 26.06.2014 — martie 2015, aceeași inculpată a făcut mențiuni nereale pe documentația tehnică aferentă autorizației de construire, în sensul în care a atestat, în mod nereal, că a vizat această documentație anterior datei de 11 februarie 2013, deși această documentație a fost depusă la Primăria Pașcani după 26 iunie 2014. Prin edificarea acelei construcții, pe de o parte, au fost vătămate interesele legale ale proprietarului clădirii respective referitoare la folosința respectivului imobil conform necesităților și intereselor legitime ale acestuia, și ale municipiului Pașcani referitoare la respectarea legalității în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcții", se arată în comunicat.

Pe de altă parte, menționează DNA, acționând în maniera de mai sus, SC Perla Neagră SRL a obținut un folos nepatrimonial constând în obținerea acelei autorizații de construire.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”