DNA: Primarul și fostul viceprimar din Tîrgu Mureș, trimiși în judecată pentru peste 9.000 de fapte

DNA: Primarul și fostul viceprimar din Tîrgu Mureș, trimiși în judecată pentru peste 9.000 de fapte

Primarul municipiului Tîrgu Mureș, Dorin Florea, și fostul viceprimar Sergiu Claudiu Maior au fost trimiși în judecată, joi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) într-un dosar în care sunt acuzați de peste 9.000 de fapte de uzurparea funcției.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, procurorii din cadrul DNA — Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată a lui Sergiu Claudiu Maior, fost viceprimar al municipiului Tîrgu Mureș, la data faptelor consilier al primarului, pentru uzurparea funcției, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârșită în formă continuată (9.198 acte materiale), a lui Dorin Florea, primar al municipiului Tîrgu Mureș, și a lui Andrei Mureșan, la data faptelor secretar al Municipiului Tîrgu Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la uzurparea funcției, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârșită în formă continuată (9.198 acte materiale).

Procurorii anticorupție arată în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că Sergiu Claudiu Maior, în calitate de consilier al primarului municipiului Tîrgu Mureș, în perioada 9 martie 2016 — 29 iunie, ar fi îndeplinit acte — semnarea a 9.198 ordine de plată emise de Municipiul Tîrgu Mureș — ce nu intrau în atribuțiile sale legale de serviciu, fiindu-i interzise de lege.

Interdicția, spun anchetatorii, ar fi rezultat din incompatibilitatea stabilită de Agenția Națională de Integritate (ANI) și confirmată de instanță prin decizie definitivă la data de 1 martie 2016. Această împrejurare ar fi avut ca efect pierderea de către Sergiu Claudiu Maior a dreptului de a ocupa o funcție sau o demnitate publică în următorii 3 ani.

"În vederea eludării interdicțiilor prevăzute de lege, după ce a demisionat din funcțiile de viceprimar și de consilier local, Sergiu Claudiu Maior ar fi fost numit de primarul Dorin Florea în postul de consilier al primarului pentru a îndeplini în continuare prerogativele de putere publică ce i-au fost interzise de lege. Printre atribuțiile primite figura și aceea de a semna ordinele de plată, atribuție pe care Sergiu Claudiu Maior o îndeplinise și în calitate de viceprimar", se precizează în comunicat.

Concret, arată DNA, în calitate de primar al municipiului Tîrgu Mureș, Dorin Florea ar fi emis două dispoziții prin care, cu nerespectarea Legii numărul 176/2010, i-ar fi creat lui Sergiu Claudiu Maior cadrul necesar să efectueze acte ce implică exercitarea prerogativelor de putere publică, cu toate că se afla sub interdicția anterior menționată.

În același context, susțin procurorii, Andrei Mureșan, în calitate de secretar al Municipiului Tîrgu Mureș, ar fi avizat pentru legalitate și a semnat cele două dispoziții emise de edil.

"Prin aceste demersuri, inculpații au vătămat interesul orașului Tîrgu Mureș și pe cel al cetățenilor ca funcțiile și demnitățile publice să fie exercitate în condiții de imparțialitate, integritate și transparență și să nu poată fi ocupate de persoanele decăzute din dreptul de a le mai ocupa", menționează DNA.

Dosarul a fost trimis pentru a fi soluționat de judecătorii Tribunalului Mureș, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa