DNA: Raportul MCV notează că, în 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile de ridicare a imunității

DNA: Raportul MCV notează că, în 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile de ridicare a imunității

Raportul MCV arată că, în 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunității unor parlamentari, remarcă Direcția Națională Anticorupție.

* Guvern: Raportul MCV reconfirmă progresele continue și constante înregistrate de România


* Raport MCV / Frans Timmermans: În 2016 eforturile de combatere a corupției trebuie intensificate și axate pe prevenire


"Raportul Comisiei Europene remarcă rezultatele 'impresionante' în combaterea corupției la nivel înalt ce implică 'politicieni de marcă și funcționari publici de rang înalt', evidențiază atenția acordată de către DNA identificării corupției la nivel local și remarcă o consolidare a sprijinului public de care beneficiază DNA, reflectată de numărul tot mai mare de sesizări din partea populației și de sondajele de opinie. Pe de altă parte, însă, în raport se reia observația consemnată și în raportul anterior și anume că răspunsurile Parlamentului la cererile formulate de DNA de ridicare a imunității unor parlamentari (pentru a permite inițierea de anchete sau aplicarea măsurilor de arest preventiv) sunt lipsite de criterii obiective, neexistând o justificare clară și consecventă în fiecare caz, în special pentru refuzuri", se arată într-un comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES.

DNA precizează că documentul consemnează că, în 2015, DNA a trimis în judecată peste 1.250 de inculpați, printre aceștia numărându-se prim-ministrul, foști miniștri, parlamentari, primari, președinți ai consiliilor județene, judecători, procurori și o gamă largă de înalți funcționari.

De asemenea, se notează că DNA și-a intensificat măsurile intermediare de înghețare a averilor în aceste cazuri, cuantumul fiind de 452 de milioane euro.

"Combaterea practicilor de corupție în sistemul judiciar a reprezentat o prioritate pentru DNA și pentru autoritățile judiciare. Numărul de cazuri scoase la iveală a crescut în ultimii ani și sistemul judiciar a arătat din ce în ce mai mult că dorește să demonstreze că are standarde înalte de integritate", se spune în comunicat.

Referitor la corupția la nivel local, susține DNA, raportul subliniază că o tendință specifică a fost identificarea acestui fenomen.

"Începând cu 2013, numărul total de funcționari locali trimiși în judecată pentru corupție se ridică la aproape 100 de primari, peste 20 de președinți ai consiliilor județene și zeci de alți funcționari locali. Documentul constată că rezultatele solide au inclus atât punerea sub acuzare, cât și soluționarea, cu regularitate, a unor cazuri de corupție la nivel înalt. Referitor la finalizarea cauzelor, se arată că și în cauzele în care există un mare număr de martori și probe complexe judecătorii ÎCCJ — instanța la care ajunge o mare parte a dosarelor anticorupție — au depus eforturi susținute pentru a asigura respectarea drepturilor procedurale ale tuturor părților. Durata procedurilor s-a menținut, de asemenea, relativ scurtă: majoritatea cauzelor finalizate au fost înregistrate în 2014 și 2015", menționează DNA.

Sursa citată subliniază că raportul mai notează că un număr mare de politicieni bine cunoscuți din România au fost condamnați pentru corupție la nivel înalt, fiind un semn că tendința subiacentă în ceea ce privește independența justiției este pozitivă și că nicio persoană care comite o infracțiune nu se situează mai presus de lege.

"DNA este considerată a fi una dintre instituțiile cheie în ceea ce privește consolidarea credibilității și a profesionalismului sistemului judiciar prin obținerea, în timp, a unor rezultate solide. Totodată, este subliniat rolul important pe care conducerea instituțiilor respective l-a jucat în acest sens, persoanele din conducere fiind confruntate cu critici personale puternice. Raportul concluzionează că 'menținerea eforturilor instituțiilor judiciare care combat corupția la nivel înalt rămâne cel mai important semnal de consolidare a luptei împotriva corupției; legislația în domeniul corupției trebuie să se aplice tuturor în mod egal și la toate nivelurile'", mai precizează DNA.

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) a fost creat la momentul aderării României la Uniunea Europeană în 2007. Potrivit DNA, începând cu momentul respectiv, rapoartele privind MCV au evaluat progresele realizate de România și au căutat să ajute la orientarea eforturilor autorităților române prin recomandări specifice, în materie de reformă a sistemului judiciar și de luptă împotriva corupției.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu