DNSC: Atenţie la postările cu oportunităţi de investiţii ce promit câştiguri rapide

DNSC: Atenţie la postările cu oportunităţi de investiţii ce promit câştiguri rapide

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţia asupra postărilor cu oportunităţi de investiţii ce promit câştiguri rapide, acestea fiind capcane de tip scam create de infractori cibernetici, prin intermediul unor pagini de Facebook.

"Atenţie la postările cu oportunităţi de investiţii ce promit câştiguri rapide, unele propagate pe social media prin postări sponsorizate. Acestea sunt capcane de tip scam create de infractori cibernetici, prin intermediul unor pagini de Facebook (ex: Media OR). Pentru a convinge potenţialele victime de veridicitatea informaţiilor, atacatorii se folosesc de imaginea unor branduri cu reputaţie (ING Romania, News.ro) sau a unor persoane publice cunoscute (Mircea Bravo, Marcel Pavel sau Ştefan Mandachi)", semnalează experţii DNSC pe pagina de Facebook a instituţiei.



Ei subliniază că, dacă utilizatorul verifică pagina de social media care publică astfel de mesaje (data lansării, număr de urmăritori, corectitudinea textului publicat) sau domeniul link-ului pe care urmează să îl acceseze, îşi poate da seama că este vorba despre o tentativă de fraudă, pentru că nu se află pe un canal oficial de comunicare al companiei în numele căruia s-ar fi publicat acel post.

"Atunci când nu sunteţi siguri, introduceţi manual adresa site-ului dorit în browserul de navigare pe internet! Evitaţi accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase. Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificaţi existenţa acestei promoţii pe canalele oficiale ale companiei respective. Evitaţi furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerute explicit online, mai ales dacă vi se promite un câştig rapid dacă o faceţi! Raportaţi astfel de pagini care propagă concursuri, promoţii false sau oportunităţi ireale de câştig către reţeaua socială în spaţiul căreia s-a publicat acel post. Mai multe raportări într-un timp scurt pot duce la suspendarea rapidă a paginii care propagă conţinut maliţios. Dacă aţi oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luaţi imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului şi monitorizarea tranzacţiilor din cont! Dacă aţi suferit pagube materiale, va trebui să depuneţi o plângere la Poliţia Română. Totodată, notificaţi Directoratul la 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro", recomandă reprezentanţii DNSC. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?