Doar un singur candidat a rămas în cursa prezidenţială din Costa Rica. Cetăţenii sunt chemaţi la urne

Doar un singur candidat a rămas în cursa prezidenţială din Costa Rica. Cetăţenii sunt chemaţi la urne

După ce principalul său candidat, Araya Monge, fost primar al capitalei San Jose, a decis să se retragă din cursa electorală, istoricul Luis Guillermo Solis, în vârstă de 55 de ani, a rămas singurul candidat pentru fotoliul prezidenţial din Costa Rica.

Chiar şi într-o asemenea situaţie, Solis a făcut apel la susţinătorii săi să vină la urne în număr mare, pentru a-i oferi un mandat puternic. În cadrul campaniei sale electorale, Solis a promis că va lupta împotriva sărăciei locuitorilor din Costa Rica.

Membru al formaţiunii politice de centru-stânga Partidul Acţiunii Cetăţeneşti (PAC), Luis Guillermo Solis a terminat cu două puncte procentuale (30,64%) în faţa contracandidatului său, Araya Monge (28,70), în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat în luna februarie.

Pentru a nu se mai organiza cel de-al doilea tur de scrutin, un candidat ar fi trebuit să obţină 40% dintre voturi.

Un sondaj de opinie recent anunţa că Luis Guillermo Solis are sprijinul a circa 64 la sută din alegători, iar rivalul său s-ar putea bucura de votul a doar 21 % dintre cetăţeni. În acest context, Araya Monge a anunţat că se retrage din cursa electorală deoarece întreaga procedura nu ar fi nimic altceva decât o pierdere de bani.

Cu toate acestea, Constituţia statului Costa Rica nu permite candidaţilor să renunţe la cursa electorală odată ce a fost înregistrată candidatura. Prin urmare, numele lui Araya Monge va apărea în buletinele de vot, deşi acesta a anunţat că s-a retras din competiţia electorală.

Luis Guillermo Solis a criticat în numeroase rânduri corupţia din guvernul condus de Laura Chinchilla, primul preşedinte femeie din Costa Rica. Totodată, acesta a promis să introducă mai multe reforme fiscale de a reduce sărăcia din Costa Rica.

Analiştii politici din ţară atrag atenţia că principalul adversar al lui Solis ar putea fi absenteismul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Schimbare de tactică? / Rușii au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat