Dobrescu (ROMAPIS): Este foarte importantă modificarea legislaţiei pentru producerea de seminţe tradiţionale

Dobrescu (ROMAPIS): Este foarte importantă modificarea legislaţiei pentru producerea de seminţe tradiţionale

Este foarte importantă modificarea cadrului legislativ care să permită, în condiţii de perfectă legalitate, producerea de seminţe tradiţionale, acestea având avantajul de a fi mai rezistente şi mai sănătoase, a declarat, marţi, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România - ROMAPIS, Constantin Dobrescu.

"Eu aş zice că ar fi important să avem grijă să pregătim ceea ce este necesar în Programul Naţional Strategic, unde există posibilitatea creării unei alianţe între diferiţi actori de aceeaşi parte a baricadei, în aşa fel încât să susţinem în comun măsurile care, printre altele, să aibă în vedere încurajarea folosirii seminţelor şi recunoaşterea dreptului la folosirea lor", a transmis Constantin Dobrescu.

În cadrul webinarului privind protejarea seminţelor ţărăneşti şi a agrobiodiversităţii din România, reprezentantul Federaţiei a precizat că apicultorii sunt interesaţi să sprijine drepturile la seminţe ale ţăranilor, pentru că există o relaţie strânsă între ei şi fermieri, "cele două nouă noţiuni uneori chiar se confundă".

"Ne înţelegem foarte bine unii pe alţii, suntem apropiaţi la fel cum sunt şi obiectele noastre de activitate: florile rodesc datorită albinelor şi polenizatorilor, iar albinele au cu se hrăni numai dacă există flori. De ce suntem noi interesaţi să sprijinim apărarea drepturilor la seminţe ale ţăranilor? Pentru că printre marile probleme cu care se confruntă apicultorii, şi sunt multe, sunt şi acestea legate de lipsa surselor de hrană, în condiţiile practicării unei agriculturi intensive, industrializate şi o parte foarte tristă este cea legată de chimizare, de folosirea tot mai multor pesticide", a spus el.

Vicepreşedintele ROMAPIS a afirmat că seminţele tradiţionale, chiar dacă sunt mai puţin productive, sunt independente de folosirea pesticidelor. "Soiurile, hibrizii moderni, culturile care sunt de importanţă pentru polenizatori, mă refer în special la rapiţă, floarea soarelui, dar şi la unele culturi tehnice şi la legume, în zilele noastre depind de un aport important de pesticide. Ele sunt mult mai productive, dar mai puţin rezistente la boli şi dăunători", a arătat acesta.

Potrivit sursei citate, România este unul dintre principalii producători şi exportatori de porumb din Europa, "se pare chiar cel mai mare", în condiţiile în care de 8 ani la rând, Ministerul Agriculturii acordă derogări pentru folosirea pesticidelor din clasa neonicotinoidelor interzise în restul Europei.

"Da. Avem o producţie mare de porumb pornind de la soiuri şi hibrizi care sunt foarte productivi, dar depinde de folosirea pesticidelor în cauză şi întrebarea pe care mi-o pun este dacă merită ca odată cu exportul acestor cantităţi importante de grâu şi porumb să ne exportăm o parte din sănătatea mediului, din curăţenia solului, apelor, aerului din România şi o parte din sănătatea populaţiei şi pierderea biodiversităţii? Merită aceste costuri, în avantajul pe care îl au câţiva producători, care exportă la preţuri mici produse în cantităţi mari? Aş pleda pentru puţin dar bun, decât mult şi prost, iar agricultura ţărănească poate îndeplini acest deziderat. Fără să mai amintesc de un aspect cultural: pierderea unu tip de agricultură, care caracterizează o mare parte din populaţia României la ora actuală, reprezintă o pierdere culturală", a explicat vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România - ROMPAPIS.

Dobrescu a menţionat că a regăsit recent gustul gustul roşiilor din grădina mamei mele, în locuri cel puţin surprinzătoare, respectiv în Toronto.

"Pe plan personal, nu am să uit niciodată gustul roşiilor din grădina mamei mele pe care le-am mai întâlnit, ca anecdotă vă spun, în Toronto. Fratele meu, care a emigrat cu 20 de ani în urmă, şi-a luat şi câteva seminţe de roşii, iar când am ajuns în Toronto şi mi-a dat roşii din grădina lui, am retrăit copilăria", a încheiat reprezentantul ROMAPIS.

Asociaţia ţărănească Eco Ruralis, împreună cu Academia de la Geneva, au organizat marţi webinarul privind oportunităţile şi obstacolele în implementarea Dreptului la Seminţe conform Declaraţiei ONU pentru Drepturile Ţăranilor şi ale altor persoane care lucrează în mediul rural în România.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina