Document-BOMBĂ care demontează toate intoxicările PSD despre alegerile din 26 mai!

Document-BOMBĂ care demontează toate intoxicările PSD despre alegerile din 26 mai!

Expert Forum a lansat, joi, raportul de monitorizare a alegerilor si referendumului pentru justitie - FiecareVot, desfasurate in 26 mai.

Potrivit unui comunicat de presa remis joi Ziare.com , Coalitia FiecareVot a avut peste 1200 de observatori, in tara si in sectii din strainatate, raportul acoperind informatii obtinute din 627 de sectii la procedura de deschidere, 2547 sectii de votare pe parcursul zilei votarii si 577 de sectii la inchiderea sectiilor si numararea voturilor.

Puteti consulta raportul integral aici - Raport Expert Forum

"Multe dintre problemele identificate in timpul misiunii de observare a alegerilor au fost cauzate de modificarile legislative pentru organizarea alegerilor si referendumului survenite cu un timp scurt inainte de ziua alegerilor.

Consideram ca erorile si inadvertentele aparute pe parcursul zilei alegerilor, precum si la consemnarea si centralizarea rezultatelor indica mai degraba slaba instruire si neatentia celor implicati in procesul electoral decat tentative de fraudare a alegerilor. Cu toate acestea, existenta lor creeaza premisele cresterii neincrederii publicului in corectitudinea alegerilor", se arata in comunicat.

Iata principalele probleme in tara:

-Organizarea deficitara a sectiilor si lipsa materialelor electorale;
-Materiale electorale necorespunzatoare (sigilii realizate din banda transparenta, urne si cabine de vot construite din materiale improprii);
-Lipsa pregatirii suficiente a membrilor birourilor electorale, potentata de cadrul legal stufos si care s-a schimbat pe parcursul perioadei electorale;
-Neaplicarea corespunzatoare a prevederilor privind informarea alegatorilor de catre operatorul de tableta, inclusiv prin tentative de a determina alegatorii sa nu voteze la referendum;
-Presiuni ale autoritatilor locale impotriva votului la referendum;
-Neclaritati privind procedurile de vot;
-Aglomeratie in sectiile de votare, atat in tara, cat mai ales in strainatate;
-Disfunctionalitati izolate aleSIMPV, precum opriri ale tabletelor sau probleme de scanare;
-Accesibilitatea redusa pentru persoanele cu dizabilitati.

Problemele de la votul din diaspora:

-Un numar semnificativ de persoane care au asteptat sa voteze (inclusiv la orele 21) in sectii din Marea Britanie, Irlanda, Italia, Germania, Franta etc;
-Lipsa cadrului legal privind prelungirea procesului de votare;
-Lipsa unor prevederi flexibile privind spatiul sectiei de votare;
-Lipsa materialelor electorale - urne, stampile;
-Lipsa membrilor birourilor electorale si lipsa de responsabilitate a competitorilor in a desemna reprezentati in birourile electorale;
-Lipsa dotarilor sectiilor de votare (inclusiv acces pentru persoane cu dizabilitati) si a serviciilor pentru alegatorii care asteptau la coada.

Concluzii

In concluzie, in raport se arata ca legiuitorul ar trebui sa ia masuri pentru modificarea legislatiei electorale la momentul oportun, pentru a evita modificarile realizate cu putin timp inaintea alegerilor, care pot compromite buna desfasurare a proceselor electorale.

Totodata, ar trebuit elaborat un Cod Electoral consolidat, care sa creeze un cadrul legislativ uniform, conform sursei citate.

De asemenea, pentru a asigura informarea corecta si din timp a alegatorilor, se recomanda elaborarea unor materiale de educatie electorala in timp util si diseminarea acestora pe scara larga.

Referitor la votul in strainatate, Expert Forum recomanda:

-Extinderea votul prin corespondenta la toate tipurile de alegeri;
-Implementarea votului in avans in sectii din strainatate si Romania, pentru o perioada de cel putin trei zile inaintea datei alegerilor;
-Suplimentarea numarului membrilor birourilor electorale;
-Formarea in strainatate a unei structuri similare Corpului Expertilor Electorali;
-Marirea numarului de sectii in sediile ambasadelor sau consultatelor;
-Marirea numarului de tablete, la 2 sau 3 in sectiile unde este nevoie;
-Simplificarea formatului listelor electorale suplimentare, prin reducerea campurilor.




Fiola și Mitralieră, șefii comisiei care „anchetează” alegerile


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…