Document CUTREMURĂTOR! Dragnea ÎNGROAPĂ România! Viorica Dăncilă, pusă să semneze pentru un nou ÎMPRUMUT de 4 MILIARDE, în „orice valută”!

Document CUTREMURĂTOR! Dragnea ÎNGROAPĂ România! Viorica Dăncilă, pusă să semneze pentru un nou ÎMPRUMUT de 4 MILIARDE, în „orice valută”!

Risc Seismic

Document CUTREMURĂTOR! Dragnea ÎNGROAPĂ România! Viorica Dăncilă, pusă să semneze pentru un nou ÎMPRUMUT de 4 MILIARDE, în „orice valută”! Finanțele modifică o Hotărâre pentru a putea împrumuta încă 5,25 miliarde euro de pe piețele externe.

Ministerul Finanțelor propune înlocuirea unui articol din Hotărârea Guvernului nr. 1264/2010. Astfel în scopul acoperirii necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2019 – 2020, suma maximă de 27 miliarde euro sau echivalent în orice valută, va fi înlocuită cu 31 miliarde euro sau echivalent în orice valută.

Știți ce înseamnă asta? Că România se împrumută mai devreme cu 2(doi)ani mai devreme? Că țara a rămas fără bani!

Vezi documentul:

În forma sa actuală, spune nota de fundamentare, Hotărârea Guvernului nr.1264/2010 pentru aprobarea Programului – cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN), cu modificările ulterioare, reglementează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 27 miliarde euro sau echivalent în orice valută.

Valoarea obligaţiunilor emise şi nerambursate (în EUR și USD) în cadrul Programului MTN este în prezent de circa 26,98 miliarde euro (valoare calculată la cursul de schimb al Băncii Naționale a României, valabil în data de 01 aprilie 2019), după cum urmează:

2012 - 2,01 miliarde dolari și 1,5 miliarde euro
2013 - 1,5 mld USD și 2 mld EUR
2014 - 2 mld USD și 2,75 mld EUR
2015 – 2 mld EUR
2016 – 3,25 mld EUR
2017 - 2,75 mld EUR
2018- 1,2 mld USD și 3,75 mld EUR
2019 – 3,00 mld EUR.

La momentul prezent, suma disponibilă pentru emisiuni de euroobligațiuni în cadrul Programului este de aproximativ 0,022 miliarde euro.

În contextul implementării planului anual de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice, pentru perioada 2019 – 2020, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere emiterea de euroobligațiuni în valoare de aproximativ 8,25 milirde euro (echivalent) din care 3 miliarde euro au fost emise în data de 3 aprilie 2019.

În consecință, spune MFP, pentru acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru perioada 2019-2020 şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 0,022 miliarde euro se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 4 miliarde euro.
Facem menţiunea că în perioada 2019-2020 vor ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de 3,5 mld. EUR (1,5 mld. EUR în noiembrie 2019 şi 2 mld. euro în septembrie 2020).

Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligaţiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că aceste scadenţe sunt la finalul fiecărui an, iar emisiunile noi de euroobligaţiuni se realizează în funcţie de condiţiile de piaţă, cel mai probabil în prima parte a anului şi în al treilea trimestru.

Conform notei de fundamentare, Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să menţină și să consolideze rezerva financiară în valută la un nivel de acoperire a necesarului brut de finanţare care să permită preîntâmpinarea eventualelor şocuri externe sau a fenomenelor de contagiune externă care ar putea genera presiuni asupra costurilor de finanţare şi de refinanţare a datoriei publice din cursul anului.

“În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice va continua procesul de finanţare prin emisiuni de obligaţiuni de stat pe pieţele internaţionale de capital, în conformitate cu obiectivele asumate prin strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, prin pregătirea etapelor legale necesare pentru valorificarea optimă a ferestrelor de oportunitate care permit execuţia cu eficienţă şi eficacitate a tranzacţiilor, asigurând în acelaşi timp o prezenţă constantă a României pe aceste pieţe”, se arată în document.

Risc Seismic

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Foarte interesante amănunte...

3 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

4 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban

5 Ăsta pare unealta Moscovei / Zsolt Németh revine cu o nouă ațâțare după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei