DOCUMENT/Ghiță, HALCĂ de 750 MILIOANE LEI din FONDURILE EUROPENE!

DOCUMENT/Ghiță, HALCĂ de 750 MILIOANE LEI din FONDURILE EUROPENE!

Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea l-a acuzat pe deputatul PSD Sebastian Ghita, in timpul audierilor de la comisia pentru afaceri europene la care Ghita a fost prezent, ca pe vremea guvernului Victor Ponta s-a luat decizia ca sistemul informatic sa se dezvolte cu resurse interne pe motiv ca "asa se va reusi sa se evite achizitiile publice" pe care deputatul le-ar frauda prin firmele pe care le controleaza. Ulterior, Ghinea a dat presei un raport preliminar de la corpul de control din sistemul SMIS (Sistemul Unic de Management al Informatiei) in care prezinta date legate de aceste afirme. Potrivit acestui raport, in perioada 2010-2015 grupul de firme a fost beneficiar sau contractant pentru 750 milioane lei.

El a explicat ca DNA Ploiesti arata in dosarul 218/P/2014 ca Ghita controleaza prin interpusi 54 de firme.

Intrebat de jurnalisti, dupa incheirea sedintei, daca a sesizat si DNA, Ghinea a raspuns:

"DNA Ploiesti are o ancheta legata de firmele pe care domnul Ghita le controleaza prin interpusi. Eu am luat aceaste firme pe care DNA afirma ca domnul Ghita le controleaza si am cerut Corpului de control sa se uite in baza de date SMIS cu fonduri europene sa vedem ce contracte au avut. Materialul pe care l-am pus la dispozitie reprezinta acest raspuns. Prima actiune pe care o fac este sa cer Corpului de control ca mai departe sa verifice ce s-a intamplat cu aceste contracte, de ce in primul rand, in asa de putine cazuri, s-a mers impotriva acestor firme pentru a recupera banii pentru ca vorbim despre contracte fraudate in care statul roman pierde si se aplica corectii financiare. Deci, acesti bani au fost deja platiti de la buget si nu ii putem cere Comisiei Europene.

"Exista o actiune de recuperare doar pentru vreo 7 milioane de lei. Prima intrebare: 'De ce Ministerul Fondurilor Europene nu s-a indreptat impotriva acestor firme?'"

El a declarat ca dupa ce va primi raspunsul va sesiza DNA, daca este cazul, asa cum a fost si saptamana trecuta cu privire la sistemul modular pe care Sebastian Ghita, in sedina Comisiei pentru afaceri europene, unde Ghinea a fost audiat, l-a indemnat sa-l foloseasca.

Intrebat la ce se refera exact, ministrul a explicat ca sunt doua categorii vizate: firmele controlate de Sebastian Ghita au aplicat pentru fonduri europene, unde sunt beneficiari, fiind vorba de 143 de milioane de lei si de firme care au fost contractoare, "cand alte autoritati sau entitati au aplicat la fonduri europene si au organizat licitatii la care firmele controlate de Sebastian Ghita le-au castigat", fiind vorba despre firmele despre care DNA spune ca sunt controlate Sebastian Ghita.

Ghinea a declarat ca cererea dee informatii catre Corpul de Control a facut-o joi, iar luni a dat ordin pentru a demara verificare in ceea ce priveste recuperarea sumelor.

"Vorbim de zeci sau sute de contracte. Nu pot sa estimez cat va dura. Corpul de control al ministerului are cinci oameni", a precizat Ghinea, intrebat cat va dura verificarea.

Raportul pus la dispozitie de Ghinea presei:







Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...