DOCUMENTAR: 30 de ani de la vizita regelui Mihai I în România, cu ocazia sărbătorilor Sfintelor Paşti (25-27 aprilie)

DOCUMENTAR: 30 de ani de la vizita regelui Mihai I în România, cu ocazia sărbătorilor Sfintelor Paşti (25-27 aprilie)

În perioada 25-27 aprilie 1992, regele Mihai I, însoţit de regina Ana, a efectuat o vizită cu caracter particular în România, dând curs invitaţiei primite din partea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, Pimen, de a petrece sărbătorile Sfintelor Paşti la Mănăstirea Putna.

Aceasta a fost prima vizită efectuată de regele Mihai I în România după aproape 45 de ani petrecuţi în exil. După instaurarea la putere a regimului comunist, în data de 30 decembrie 1947 regele Mihai I a fost obligat să abdice şi să părăsească ţara, la începutul lunii ianuarie 1948. Sărbătoarea de Paşte a fost considerată de regele Mihai ca fiind cea mai importantă sărbătoare din an, se menţionează în cartea "Anul Regelui" (autor Principele Radu al României, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2011). "În pribegie, Regele şi Regina au fost oaspeţii multor biserici, mănăstiri sau catedrale ortodoxe de pe tot cuprinsul Europei şi al Americii", se aminteşte în aceeaşi carte.

Principalele etape ale vizitei regelui Mihai I din 25-27 aprilie 1992 au fost la Putna, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş, iar sute de mii de oameni l-au întâmpinat cu căldură.

Un comunicat emis de Biroul de presă al regelui Mihai I, de la Versoix (Elveţia), şi primit de Rompres (denumirea oficială de la acea dată a ANP AGERPRES, n. r.), la 21 aprilie 1992, preciza: ''Majestăţile lor Regele şi Regina vor sosi în România sâmbătă, 25 aprilie, şi vor asista la slujba de Înviere la Mănăstirea Putna. Duminică, de Paşti, Majestăţile lor vor fi în Bucureşti, unde vor asista la a Doua Înviere la Biserica Sf. Gheorghe, la ora 13.00. Majestăţile lor vor înnopta în Bucureşti şi speră să viziteze, de asemenea, mormintele strămoşeşti din Curtea de Argeş. Vizita Majestăţilor lor în România, de natură privată şi restrânsă, se va încheia luni, 27 aprilie''.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina