Documentul secret care dezvăluie planul pe 10 ani al Rusiei pentru a destabiliza Republica Moldova

Documentul secret care dezvăluie planul pe 10 ani al Rusiei pentru a destabiliza Republica Moldova

Un plan secret elaborat de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, prezintă opțiuni detaliate de destabilizare a Republicii Moldova, inclusiv sprijinirea grupurilor pro ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe și amenințarea cu stoparea livrării gazelor naturale, relatează jurnaliștii CNN .

Un articol CNN denotă planurile Rusiei legate de R. Moldova. FOTO Profimedia

Potrivit CNN, documentul pare să fi fost realizat pentru a împiedica înclinarea Republicii Moldovei către Occident, care include relații mai strânse cu NATO și o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Se face referire în mod repetat la importanța împiedicării țării să adere la NATO.

Actul, obținut inițial de un consorțiu media, a fost văzut și de jurnaliștii CNN, care spun că documentul cu titlul „Obiective strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” ar fi fost scris în 2021 de Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră a FSB.

Acesta stabilește o strategie pe zece ani pentru aducerea țării vecine, o fostă republică sovietică cuprinsă între Ucraina și România, în sfera de influență a Kremlinului.

Planul include ca statul să fie dependent de importurile de gaze rusești și declanșarea conflictelor sociale, precum și încercarea de a bloca eforturile acestuia de a câștiga influență în regiunea separatistă pro rusă Transnistria, unde sunt aproximativ 1.500 de soldați ruși.

Documentul, întins pe cinci pagini, este împărțit în mai multe titluri cu obiective pe termen scurt, mediu și lung. Printre obiectivele imediate se numără „sprijinirea forțelor politice moldovenești care susțin relații constructive cu Federația Rusă” și „neutralizarea inițiativelor Republicii Moldova care vizează eliminarea prezenței militare ruse în Transnistria”.

Obiectivele pe termen mediu includ „opoziție față de politica expansionistă a României în Republica Moldova” și „opoziție față de cooperarea dintre Republica Moldova și NATO”.

Documentul FSB stabilește obiective pe termen lung, inclusiv „crearea unor grupuri stabile de influență pro ruse în elitele politice și economice din Republica Moldova” și „formarea unei atitudini negative față de NATO”.

Poziția Rusiei

Întrebat despre document, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat existența planului.

„Nu știm nimic despre existența unui astfel de plan. Nu exclud ca acesta să fie un alt fals. Rusia a fost întotdeauna și rămâne deschisă să construiască relații de bună vecinătate, reciproc avantajoase, inclusiv cu Moldova.Ne pare foarte rău că actuala conducere a Moldovei se confruntă cu prejudecăți complet nejustificate și nefondate împotriva Moscovei”, a menționat acesta.

Rusia a acuzat Ucraina că plănuiește invadarea și preluarea Transnistriei, care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a declarat luna trecută că ucrainenii adună armuri în mai multe sate de la graniță. Atât Chișinăul, cât și Kievul au respins declarația, mai relatează presa străină.

Luna trecută, președintele, Vladimir Putin, a anulat un decret din 2012 care susține suveranitatea Republicii Moldova, declarând că mișcarea este de a „asigura interesele naționale ale Rusiei în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”.

În ultimele săptămâni, autoritățile de la Chișinău au arestat mai mulți presupuși activiști pro ruși, precum și un presupus agent al companiei militare private Wagner care a încercat să intre în țară.

La fel, mai multe proteste organizate de partid pro rus Șor au avut loc, inclusiv în capitala țării. Participanții au fost aduși organizat la manifestații de formațiunea condusă de Ilan Șor, un om de afaceri apropiat Kremlinului și care ar fi furat milioane de dolari în 2014 din băncile moldovenești, fiind condamnat de prima instanță, pledează nevinovat. În prezent, se crede că Șor, sancționat în toamna anului trecut de SUA, se ascunde de justiția de la Chișinău în Israel.

Vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, a declarat că partidul solicită ca Executivul să acopere facturile pentru lunile de iarnă. Ea a negat că Moscova oferă suport la organizarea sau finanțarea protestelor, mai scrie CNN.

SUA au promis sprijin bugetar pentru Guvernul Republicii Moldova, ajutându-l să facă față prețurilor ridicate la energie. Tarifele la gaze au crescut în ultimul an ca urmare a conflictului din Ucraina.

Secretarul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, a fost acum câteva zile la Chișinău, menționând că: „Puține societăți înțeleg tacticile subterane ale activității maligne rusești mai mult decât Moldova și Georgia. Marea Britanie nu va sta indiferentă în timp ce Moscova le subminează flagrant democrația, suveranitatea și integritatea teritorială”.

Ucraina și Statele Unite au avertizat că Rusia încearcă să destabilizeze Guvernul de la Chișinău.

Oficialii serviciilor secrete occidentale spun că strategia rusă în sine nu este surprinzătoare, dar este posibil să fi fost accelerată pe măsură ce Guvernul moldovean își intensifică eforturile de a coopera mai strâns cu statele americane și europene.

Actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a înlocuit pe Igor Dodon, care era apropiat de Kremlin, la sfârșitul anului 2020. Partidul pro occidental PAS a câștigat alegerile parlamentare în anul următor.

Oficialii ruși au subliniat frecvent importanța unui Guvern moldovenesc prietenos cu Moscova, precum și importanța regiunii transnistrene.

La scurt timp după invazia rusă a Ucrainei în februarie anul trecut, comandantul de atunci al Regiunii Militare Centrale a Rusiei, generalul-maior, Rustam Minnekaev, a declarat că unul dintre obiectivele așa-numitei „operațiuni militare speciale” a fost stabilirea unui coridor prin sudul Ucrainei către regiunea transnistreană, punctează CNN.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă