Doi astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională au ieşit în spaţiu pentru a monta camere video performante

Doi astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională au ieşit în spaţiu pentru a monta camere video performante

Doi astronauţi americani de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au ieşit joi în spaţiu pentru a instala două camere video de înaltă definiţie care în viitor vor facilita andocarea pe avanpostul orbital a unor nave de transport comerciale, informează AFP.

Ieşirea în spaţiu a început la ora 08:06 (12:06 GMT) când costumele spaţiale ale celor doi astronauţi, Drew Feustel şi Ricky Arnold, au fost comutate pe modul de funcţionare autonom, potrivit imaginilor difuzate în direct de Agenţia Spaţială Americană (NASA).

Câteva minute mai târziu, cei doi astronauţi au deschis sasul şi au ieşit în vidul spaţial. Ieşirea ar trebui să dureze şase ore şi jumătate.

Instalarea camerelor performante are ca scop înlesnirea andocării a două nave de transport, una fabricată de Boeing, cealaltă de către Space X.

Cele două companii private au planificat să demareze transportul regulat de echipaj către Staţia Spaţială Internaţională în 2019.

Va fi pentru a doua oară, după ce NASA a pus punct programul navetei spaţiale în 2011, când americanii vor avea capacitatea de a transporta oameni în spaţiu. Până atunci, vor depinde în continuarea de ruşi şi de rachetele Soyouz.

Noile dispozitive, instalate nu departe de portul de andocare al modulului Harmony, ''vor furniza imagini mai performante în timpul etapei finale a apropierii şi andocării modulelor Crew Dragon de la SpaceX şi Starliner de la Boeing'', a precizat NASA într-un comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina