Doi astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională au ieşit în spaţiu pentru a monta camere video performante

Doi astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională au ieşit în spaţiu pentru a monta camere video performante

Doi astronauţi americani de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au ieşit joi în spaţiu pentru a instala două camere video de înaltă definiţie care în viitor vor facilita andocarea pe avanpostul orbital a unor nave de transport comerciale, informează AFP.

Ieşirea în spaţiu a început la ora 08:06 (12:06 GMT) când costumele spaţiale ale celor doi astronauţi, Drew Feustel şi Ricky Arnold, au fost comutate pe modul de funcţionare autonom, potrivit imaginilor difuzate în direct de Agenţia Spaţială Americană (NASA).

Câteva minute mai târziu, cei doi astronauţi au deschis sasul şi au ieşit în vidul spaţial. Ieşirea ar trebui să dureze şase ore şi jumătate.

Instalarea camerelor performante are ca scop înlesnirea andocării a două nave de transport, una fabricată de Boeing, cealaltă de către Space X.

Cele două companii private au planificat să demareze transportul regulat de echipaj către Staţia Spaţială Internaţională în 2019.

Va fi pentru a doua oară, după ce NASA a pus punct programul navetei spaţiale în 2011, când americanii vor avea capacitatea de a transporta oameni în spaţiu. Până atunci, vor depinde în continuarea de ruşi şi de rachetele Soyouz.

Noile dispozitive, instalate nu departe de portul de andocare al modulului Harmony, ''vor furniza imagini mai performante în timpul etapei finale a apropierii şi andocării modulelor Crew Dragon de la SpaceX şi Starliner de la Boeing'', a precizat NASA într-un comunicat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

3 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…

4 Bocete în PSD din cauza listelor la alegeri. Şerban Nicolae, Liviu Pop şi Pleşoianu pleacă din partid trântind…

5 VIDEO PNL a aruncat în aer negocierile cu USR la Timiș. Liberalii s-au răzgândit cu 5 minute înainte de a ieși…