Doi tineri turci l-au salvat pe poliţistul grav rănit în atacul de la Viena

Doi tineri turci l-au salvat pe poliţistul grav rănit în atacul de la Viena

Doi tineri de origine turcă au salvat luni seară în timpul atacului terorist de la Viena un poliţist rănit grav de gloanţele trase de teroristul care apoi a fost ucis în intervenţia trupelor speciale ale poliţiei şi sunt descrişi de presa austriacă şi de guvernul turc drept eroi, relatează EFE şi Reuters.

În jurul orei locale 20:00, poliţia a fost sesizată că într-o zonă de agrement din centrul Vienei, în apropierea unei sinagogi, un individ înarmat cu o puşcă automată a deschis focul asupra persoanelor aflate la terase.

Primii agenţi de poliţie sosiţi la faţa locului au fost primiţi cu rafale de gloanţe şi unul dintre ei a căzut la pământ grav rănit. Mai multe zvonuri, ulterior dezminţite, au început atunci să circule pe reţelele de socializare, respectiv o posibilă sechestrare de persoane, focuri de armă trase într-un hotel de lux sau că atacatorii vorbeau în limba turcă.

Acest ultim zvon a rezultat în urma unor imagini în care doi tineri vorbeau în limba turcă în timp ce se adăposteau în spatele unei ieşiri de metrou şi în apropiere se auzeau împuşcături. Însă aceşti presupuşi terorişti erau de fapt doi tineri turci stabiliţi la Viena, Recep y Mikail, care şi-au riscat viaţa pentru a-l salva pe poliţistul rănit în timp ce atacatorul continua să tragă în proximitate.

''Am vrut să bem ultima cafea înaintea izolării (decise de guvern în contextul agravării pandemiei COVID-19 n.red) şi am sfârşit în mijlocul împuşcăturilor. Se trăgea, fugeau oameni acoperiţi de sânge, erau oameni căzuţi la pământ'', povesteşte Mikail pe contul său de Instagram.

''Ajutasem o femeie în vârstă să ajungă la un loc sigur şi atunci am văzut un poliţist grav rănit. Era căzut la pământ. Nu puteam să privim fără să facem nimic, aşa că am mers la el şi l-am dus pe braţe la o ambulanţă. Sper că poliţistul se va recupera curând'', mai spune tânărul turc. ''Noi, musulmanii de origine turcă, respingem orice formă de terorism, suntem alături de Austria şi alături de Viena'', îşi încheie el mesajul.

Ministrul austriac de interne, Karl Nehammer, a declarat la o conferinţă de presă: ''Este important pentru mine să menţionez că ofiţerul de poliţie rănit a fost adus la loc sigur de către doi imigranţi cu cetăţenie austriacă'', dar nu i-a numit.

Reacţia celor doi tineri turci a fost lăudată şi de ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a cărui ţară a avut relaţii tensionate cu Austria în ultimii ani. ''Noaptea trecută au fost doi eroi la #Viena. Recep Tayyip şi Mikail au făcut ceea ce un adevărat Turc şi Musulman este aşteptat să facă! Vă mulţumim, tineri bărbaţi. SUNTEM MÂNDRI DE VOI!'', a scris el pe Twitter.

Ulterior, la o conferinţă de presă, Cavusoglu a menţionat că a vorbit cu omologul său austriac pentru a-i transmite condoleanţe din partea Ankarei şi a repetat elogiul la adresa celor doi tineri turci, despre care a spus că şi-au riscat viaţa pentru a ajuta victimele.

Unităţi speciale ale poliţiei au reuşit să-l ucidă pe atacator la ora 20:09, la câteva minute după ce acesta începuse să mitralieze persoanele aflate în acea zonă. Bilanţul provizoriu al atacului este de patru civili morţi, 22 de răniţi, dintre care şapte în stare gravă.

Teroristul este un tânăr în vârstă de 20 de ani, născut la Viena şi ai cărui părinţi sunt macedoneni. În anul 2018 el a fost condamnat la 22 de luni de închisoare pentru o tentativă de a se alătura grupării jihadiste Statul Islamic, dar în decembrie 2019 a fost eliberat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria