Doi urși panda, "ambasadori" ai Chinei, prezentați la Berlin, la cel mai înalt nivel

Adăpostul amenajat de Parcul zoologic din Berlin pentru o pereche de urși panda uriași, sosiți recent din China, a fost inaugurat miercuri, la cel mai înalt nivel, în prezența cancelarului german Angela Merkel și a președintelui chinez Xi Jinping, și evident a celor doi "ambasadori" blănoși și placizi primiți împrumut din partea Beijingului, informează DPA.

Cei doi urși panda — Jiao Qing și Meng Meng — sunt "niște diplomați foarte simpatici", a declarat Merkel într-un discurs susținut chiar din fața adăpostului pentru urșii panda, a cărui amenajare a costat aproximativ 10 milioane de euro. "Sunt ambasadori ai bunăvoinței între popoarele noastre", i-a mai spus cancelarul german președintelui Jinping.

Trimiterea la Berlin a celor două animale, considerate comori naționale în China, reprezintă un nou episod al "diplomației panda" instaurată de Beijing pentru a întreține relații de bună colaborare cu partenerii săi. China a transmis astfel de "ambasadori speciali" în doar 12 țări.

Prezența celor doi urși panda la Berlin nu a fost însă bine primită de toată lumea. Pe lângă suma importantă cheltuită pentru amenajarea adăpostului, Parcul zoologic din Berlin trebuie să plătească autorităților chineze câte 1 milion de dolari pe an pentru a-i păstra pe cei doi urși panda care au fost împrumutați pe o perioadă de 15 ani.

"Societatea germană pentru Protecția Animalelor ar fi dorit ca acești bani să se îndrepte spre modernizarea adăposturilor și cuștilor învechite în care sunt ținute felinele, elefanții sau urșii polari", a declarat un purtător de cuvânt al organizației.

Femela Meng Meng ("Micul vis") în vârstă de 4 ani și masculul Jiao Qing ("Mica comoară"), de 7 ani, se află la Berlin din 24 iunie. La Grădina Zoologică din Berlin, Meng Meng și Jiao Qing vor beneficia de un îngrijitor specializat, care a făcut un stagiu de pregătire în Chengdu, capitala mondială a urșilor panda.

Ultimul urs panda de la Zoo Berlin, mult-iubitul Bao Bao, a murit în 2012, la o vârstă înaintată.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Teoria conspirației / S-a deschis Cutia Pandorei?

2 Şeful spitalului principal din Wuhan a murit de infecţie cu coronavirus. Partidul ar vrea să amâne Congresul d…

3 ULTIMA ORĂ / China dă drumul aparatului represiv pentru a înăbuşi nemulţumirea maselor / La Wuhan începe să se fac…

4 VIDEO Pesedistul Bădălău, cu pula-n gură în Parlament! „Ce, Mocioalcă, îl vrei şi pe ăsta? Du-te în pula mea ş…

5 Vâlcov e fugit. Firma despre care DNA susține că e controlată de el a primit un nou contract de aproape 1 mili…

recomandări

Te ia DNA: Neculai Ontanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet