Dolarul va ajunge la paritate cu euro în 2017, spune economistul șef de la Goldman Sachs

Dolarul va ajunge la paritate cu euro în 2017, spune economistul șef de la Goldman Sachs

Dolarul american ar putea ajunge la paritate cu moneda euro în 2017 ca urmare a direcțiilor diferite în care vor evolua ratele dobânzilor pe cele două maluri ale Atlanticului, a apreciat luni economistul șef de la Goldman Sachs, Jan Hatzius, informează CNBC.

Potrivit lui Jan Hatzius, Rezerva Federală americană ar putea să majoreze de trei ori dobânda de referință în 2017, ceea ce va crește diferența față de poziția de menținere neschimbată a dobânzilor în Europa.

"Principalul motor este diferențialul de dobândă. Dacă avem dreptate că Fed va majora dobânzile mai mult decât se așteaptă piețele, acesta este un bun indicator de urmărit", a declarat Jan Hatzius la o conferință organizată la Londra.

Potrivit lui Jan Hatzius, Goldman Sachs crede că există 35% șanse pentru ca o primă majorare de dobândă să fie anunțată de Fed chiar în luna martie. Economistul crede că motivul principal care stă la baza accelerării ritmului de majorare a dobânzilor după un deceniu de inerție este situația bună a economiei care se îndreaptă spre obiectivele Fed.

În schimb, în ceea ce privește Europa, Jan Hatzius nu se așteaptă la o majorare a dobânzii din partea Băncii Centrale Europene înainte de 2019. Chiar dacă nu crede că relansarea economiei europene dă semne de încetinire, Jan Hatzius atrage atenția asupra ratei ridicate a șomajului, 9,8%, care în opinia sa va continua să mențină inflația sub ținta avută în vedere de BCE.

Luna trecută, moneda euro a căzut la nivelul cel mai redus din ultimii 14 ani în raport cu dolarul (1,0397 dolari/euro).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...