Donald Trump aduce în discuție acordul nuclear după recentul test balistic al Iranului

Noul test balistic al Iranului pune sub semnul întrebării acordul internațional cu Teheranul asupra programului său nuclear, a declarat sâmbătă președintele american, Donald Trump, care în același timp a acuzat Iranul de colaborare cu Coreea de Nord, transmite AFP.

"Iranul tocmai a testat o rachetă balistică putând să lovească Israelul. De asemenea, ei lucrează cu Coreea de Nord. Nu prea avem un acord!", a scris pe Twitter președintele american.

Teheranul a anunțat mai devreme în cursul zilei de sâmbătă că a testat "cu succes" o nouă rachetă cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri. Teoretic, această rază de acțiune îi permite să lovească Israelul, inamicul declarat al Iranului, și bazele americane din regiune.

Testul a avut loc într-o atmosferă foarte tensionată între Iran și Statele Unite, președintele Donald Trump amenințând să își retragă țara din acordul privind programul nuclear al Teheranului pe care Washingtonul l-a semnat în 2015 cu Republica Islamică alături de Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania.

Acordul nuclear nu interzice activitățile balistice ale Iranului, dar Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care l-a aprobat, solicită Teheranului să nu desfășoare activități pentru a dezvolta rachete proiectate să poarte focoase nucleare.

Textul urmărește să controleze caracterul strict civil și pașnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării progresive a sancțiunilor impuse Teheranului.

După instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite și-au înmulțit însă atacurile împotriva acordului pe care actualul președinte american a promis să îl "rupă în bucăți".

La 15 octombrie, președintele Trump trebuie să notifice Congresului dacă Iranul își respectă angajamentele asumate în cadrul acordului nuclear. Dacă anunță că nu este cazul, Congresul va putea reintroduce sancțiunile împotriva Iranului.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan