Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Donald Trump aduce în discuție acordul nuclear după recentul test balistic al Iranului

Noul test balistic al Iranului pune sub semnul întrebării acordul internațional cu Teheranul asupra programului său nuclear, a declarat sâmbătă președintele american, Donald Trump, care în același timp a acuzat Iranul de colaborare cu Coreea de Nord, transmite AFP.

"Iranul tocmai a testat o rachetă balistică putând să lovească Israelul. De asemenea, ei lucrează cu Coreea de Nord. Nu prea avem un acord!", a scris pe Twitter președintele american.

Teheranul a anunțat mai devreme în cursul zilei de sâmbătă că a testat "cu succes" o nouă rachetă cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri. Teoretic, această rază de acțiune îi permite să lovească Israelul, inamicul declarat al Iranului, și bazele americane din regiune.

Testul a avut loc într-o atmosferă foarte tensionată între Iran și Statele Unite, președintele Donald Trump amenințând să își retragă țara din acordul privind programul nuclear al Teheranului pe care Washingtonul l-a semnat în 2015 cu Republica Islamică alături de Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania.

Acordul nuclear nu interzice activitățile balistice ale Iranului, dar Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care l-a aprobat, solicită Teheranului să nu desfășoare activități pentru a dezvolta rachete proiectate să poarte focoase nucleare.

Textul urmărește să controleze caracterul strict civil și pașnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării progresive a sancțiunilor impuse Teheranului.

După instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite și-au înmulțit însă atacurile împotriva acordului pe care actualul președinte american a promis să îl "rupă în bucăți".

La 15 octombrie, președintele Trump trebuie să notifice Congresului dacă Iranul își respectă angajamentele asumate în cadrul acordului nuclear. Dacă anunță că nu este cazul, Congresul va putea reintroduce sancțiunile împotriva Iranului.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Țiriac, cu PSD până la capăt! Nu s-a lăsat până nu i-a plasat pe Dăncilă și Teodorovici lângă Halep!

2 VIDEO halucinant cu Dăncilă și Alex Dima de la ProTV! Oameni buni, ascultați-o cum se rățoiește, dobitoaca!

3 VIDEO Imagini-ȘOC cu Dăncilă la Strasbourg vorbind în fața sălii goale! Doar vecinul Băsescu s-a dus s-o ascul…

4 RoMAFIA Ca orice pesedist jegos, Grindeanu și-a tras „cărniță de fotomodel” pe banii noștri.

5 MUIE PSD de la Bruxelles! Nominalizarea lui Pașcu pentru un post de comisar(chiar și fără portofoliu)s-a BLOCA…

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan