Donald Trump mai pierde o bătălie în războiul judiciar privind declaraţiile fiscale

Donald Trump mai pierde o bătălie în războiul judiciar privind declaraţiile fiscale

Preşedintele republican Donald Trump a pierdut miercuri încă o bătălie în războiul judiciar în care încearcă să-l împiedice pe procurorul democrat Cyrus Vance să obţină declaraţiile sale fiscale, dosar care în final se va tranşa la Curtea Supremă, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Cei trei judecători au Curţii Federale de Apel din Manhattan au respins cererea lui Trump de a opri comunicarea documentele fiscale de către cabinetul Mazars, care s-a ocupat de contabilitatea afacerilor magnatului imobiliar devenit preşedinte.

Procurorul Vance, un democrat, i-a solicitat preşedintelui republican aceste documente în cadrul unei anchete privind banii primiţi de starleta porno Stormy Daniels şi de fostul model Playboy Karen McDougal în schimbul tăcerii lor în legătură cu o presupusă relaţie cu Trump, în interpretarea procurorului plata unor astfel de sume constituind o încălcare a legislaţiei privind finanţarea campaniilor electorale. Cyrus Vance a mai sugerat şi posibile manevre contabile, fraude bancare şi de asigurări comise de societatea imobiliară Trump Organization.

Spre deosebire de alţi preşedinţi ai SUA, Trump a refuzat să prezinte declaraţiile sale fiscale, invocând inclusiv imunitatea de care beneficiază în virtutea funcţiei prezidenţiale. El a sesizat deja de trei ori justiţia pentru o opri comunicarea documentelor cerute de procuror, dar a pierdut de fiecare dată, ultima oară la Curtea Supremă.

Însă avocaţii lui Donald Trump au atacat acum cererea procurorului Vance sub alte aspecte, invocând în special desfăşurarea unei anchete cu rea credinţă şi cu motivaţie politică, dat fiind că procurorul este membru al Partidului Democrat, şi solicitarea unor documente care prin amploarea lor depăşesc scopul acestei anchete. Dar aceste justificări sunt doar ''speculaţii improbabile'', consideră cei trei magistraţi care i-au respins lui Trump noul apel. În urma verdictului, avocatul acestuia din urmă, Jay Sekulow, a anunţat că va înainta un nou recurs, la Curtea Supremă, aceasta fiind şi ultima cale de atac.

Potrivit unei anchete a publicaţiei The New York Times, în 10 din ultimii 15 ani înainte de a deveni preşedinte Donald Trump nu a plătit niciun impozit către statul american.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Nicio surpriză! Mihaela Rădulescu „rupea paturile” încă de tinerică!