Donald Trump promite că va crește bugetul apărării și va cere generalilor să întocmească rapid un plan împotriva jihadiștilor

Donald Trump promite că va crește bugetul apărării și va cere generalilor să întocmească rapid un plan împotriva jihadiștilor

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a cerut eliminarea 'totală' a măsurilor de diminuare a cheltuielilor militare adoptate pentru reducerea deficitului bugetar și a promis că, dacă va ajunge la Casa Albă, va da generalilor un termen de 30 de zile pentru a definitiva un plan împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, consemnează agenția EFE.

Într-un discurs pe teme de securitate națională, susținut miercuri la Philadelphia, Trump și-a detaliat ideile la acest capitol, cu câteva ore înainte de a participa alături de rivala sa democrată, Hillary Clinton, la un forum la New York pe același subiect.

Motto-ul care-i va ghida politica de securitate va fi 'pace prin forță', a menționat Trump în discursul său. El a promis că, dacă va câștiga alegerile, va prezenta un nou buget pentru 'reconstrucția' forțelor armate și vor fi eliminate 'total' reducerile automate ale bugetului Pentagonului, aplicate din anul 2013 pentru reducerea deficitului bugetar.

Candidatul republican a susținut că sub conducerea președintelui Barack Obama cheltuielile militare au ajuns la cel mai redus nivel de la al Doilea Război Mondial.

Trump a mai promis că odată cu preluarea președinției SUA va cere generalilor ca în termen de 30 de zile să-i prezinte un plan 'pentru înfrângerea și distrugerea' jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI). 'Va trebui să colaborăm cu orice țară care împărtășește obiectivul nostru de a distruge SI', a indicat el.

În ceea ce privește efectivele și echiparea armatei, candidatul republican a spus că dorește o armată cu 540.000 de militari activi, criticând 'reducerea' la 450.000 propusă de Obama, o infanterie marină cu 36 de batalioane, forțele navale să aibă în dotare circa 350 de nave și submarine, iar forțele aeriene cel puțin 1.200 de avioane de luptă.

Unul dintre primele ordine pe care Trump promite că le va da dacă devine președinte va fi să ceară departamentelor și agențiilor federale specializate o 'revizuire exhaustivă' a apărării cibernetice, cu obiectivul de a 'identifica toate vulnerabilitățile'.

Cu toate aceste propuneri candidatul republican încearcă să-și convingă scepticii, mulți dintre ei chiar din propriul partid, că este pregătit să-și asume rolul de comandant suprem al forțelor armate. El a primit marți sprijinul a 88 de generali și amirali în rezervă, care au apreciat într-o scrisoare deschisă că Trump are 'caracter' pentru un asemenea rol.

În replică, echipa de campanie a lui Hillary Clinton e emis un comunicat în care afirmă că aceasta din urmă a primit sprijinul a 95 de generali și amirali în rezervă, inclusiv generali cu patru stele, care o consideră potrivită să exercite atribuțiile de comandant suprem.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia