Donald Trump vrea "să ajusteze" relațiile comerciale cu Canada

Președintele american, Donald Trump, a îndemnat luni la o "ajustare" a relațiilor comerciale cu Canada, promițând, totodată, să construiască noi "punți" economice între cele două țări, transmite AFP.

"Întreținem relații comerciale excepționale cu Canada. Le vom ajusta. Vom face anumite lucruri care vor fi în beneficiul ambelor țări", a declarat Donald Trump în cursul unei conferințe de presă, organizată în comun la Casa Albă cu premierul canadian Justin Trudeau.

"Țările noastre sunt mai puternice când ne unim forțele în domeniul comerțului internațional", a adăugat președintele american, salutând perspectiva de "a construi mai multe punți" comerciale cu Canada.

Aceste afirmații par să atenueze — cel puțin cu Canada — retorica împotriva liberului schimb dezvoltată de omul de afaceri american, care a promis să plaseze "America în rpimul rând" și să pună sub semnul întrebării Acordul Nord-American de Comerț Liber (NAFTA) — între SUA, Canada și Mexic — pe care îl consideră o "catastrofă" pentru locurile de muncă din Statele Unite.

Situația cu Canada "este mult mai puțin gravă decât ce se petrece la granița de sud", a subliniat Donald Trump, referindu-se la Mexic.

"La granița de sud, de mulți, mulți ani, schimburile nu sunt echitabile pentru Statele Unite. Sunt schimburi extrem de incorecte", a adăugat el.

Renegocierea NAFTA promite, totuși, să fie foarte complexă, iar Justin Trudeau, partizan fervent al liberului schimb, a insistat asupra importanței acestui acord tripartit pentru economia Canadei și a atras atenția împotriva protecționismului.

Legăturile economice dintre Statele Unite și vecinul lor de la nord, care împart cea mai lungă frontieră terestră din lume, sunt profunde: trei sferturi din exporturile canadiene merg în Statele Unite, iar Canada este prima destinație pentru exporturile a peste 30 de state americane.

Cele două națiuni "vor rămâne întotdeauna partenerul cel mai important al celuilalt", a subliniat Justin Trudeau.

"Discuțiile de astăzi (luni) au contribuit la întărirea importanței acestei legături pentru canadieni și americani", a adăugat el.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a apărut coronavirusul în Italia / Un cuplu de turiști chinezi veniți din Wuhan, principalii suspecți

2 Incident sexual mortal la Iaşi. O femeie a murit în chinuri groaznice după ce un vecin i-a introdus un tub met…

3 Iese la iveală adevărul despre „virusul creat în laborator”! / Virusul Wuhan este hiper agresiv. Cercetătorii ch…

4 Hai cu pușcăria! / Codrin Ștefănescu, citat vineri, ca suspect, la DIICOT!

5 VIDEO Streinu-Cercel / Coronavirusul, de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Trebuie să ne spălăm cu apă și s…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata