Donald Tusk a avut parte de o primire furtunoasă la Varșovia

Câteva sute de susținători și adversari ai președintelui Consiliului European, Donald Tusk, i-au oferit o primire furtunoasă miercuri la Varșovia, unde urmează să fie audiat ca martor în cadrul unei anchete care vizează doi generali, foști șefi ai serviciului de contraspionaj militar, relatează AFP.

Un grup de simpatizanți, între care fosta șefă a guvernului, Ewa Kopacz, l-au aclamat la coborârea din trenul care l-a adus de la Sopot (nord), în timp ce adversari ai săi, mobilizați de ziarul naționalist Gazeta Polska Codziennie, apropiat partidului aflat la putere PiS ( Partidul Lege și Justiție — n.r.) foarte ostil lui Tusk, încercau să le acopere cuvintele prin sloganuri neprietenoase.

"Suntem cu tine, Donald", au scandat prietenii săi, strigând de asemenea "27 la 1, Tusk l-a bătut pe Kaczynski" (Jaroslaw Kaczynski, președintele PiS — n.r.), făcând aluzie la realegerea lui Tusk la președinția Consiliului European, votată de toți membrii UE cu excepția Poloniei.

Purtând o narcisă pe reverul hainei — în semn de omagiu față de insurecția din ghetoul de la Varșovia, care a izbucnit în 19 aprilie 1943 — Donald Tusk s-a îndreptat pe jos, în mijlocul aclamațiilor, spre sediul Parchetului, situat la câteva sute de metri de gara centrală.
Audierea lui Tusk urmează să aibă loc cu ușile închise. Generalii Janusz Nosek și Piotr Pytel sunt acuzați că și-ar fi "depășit competențele angajând o colaborare cu serviciul unui stat străin fără să fi avut acordul președintelui Consiliului de Miniștri, cum cere legea" asupra serviciilor de informații.

Potrivit presei, colaborarea reproșată celor doi generali vizează un acord încheiat cu Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB, moștenitorul KGB) la puțin timp după accidentul aerian de lângă Smolensk în aprilie 2010, care i-a costat viața pe președintele polonez Lech Kaczynski și alte 95 de persoane. Acest acord stipula că cele două părți vor colabora împotriva amenințărilor care o vizează pe una sau pe cealaltă dintre ele.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!