Donald Tusk a avut parte de o primire furtunoasă la Varșovia

Donald Tusk a avut parte de o primire furtunoasă la Varșovia

Câteva sute de susținători și adversari ai președintelui Consiliului European, Donald Tusk, i-au oferit o primire furtunoasă miercuri la Varșovia, unde urmează să fie audiat ca martor în cadrul unei anchete care vizează doi generali, foști șefi ai serviciului de contraspionaj militar, relatează AFP.

Un grup de simpatizanți, între care fosta șefă a guvernului, Ewa Kopacz, l-au aclamat la coborârea din trenul care l-a adus de la Sopot (nord), în timp ce adversari ai săi, mobilizați de ziarul naționalist Gazeta Polska Codziennie, apropiat partidului aflat la putere PiS ( Partidul Lege și Justiție — n.r.) foarte ostil lui Tusk, încercau să le acopere cuvintele prin sloganuri neprietenoase.

"Suntem cu tine, Donald", au scandat prietenii săi, strigând de asemenea "27 la 1, Tusk l-a bătut pe Kaczynski" (Jaroslaw Kaczynski, președintele PiS — n.r.), făcând aluzie la realegerea lui Tusk la președinția Consiliului European, votată de toți membrii UE cu excepția Poloniei.

Purtând o narcisă pe reverul hainei — în semn de omagiu față de insurecția din ghetoul de la Varșovia, care a izbucnit în 19 aprilie 1943 — Donald Tusk s-a îndreptat pe jos, în mijlocul aclamațiilor, spre sediul Parchetului, situat la câteva sute de metri de gara centrală.
Audierea lui Tusk urmează să aibă loc cu ușile închise. Generalii Janusz Nosek și Piotr Pytel sunt acuzați că și-ar fi "depășit competențele angajând o colaborare cu serviciul unui stat străin fără să fi avut acordul președintelui Consiliului de Miniștri, cum cere legea" asupra serviciilor de informații.

Potrivit presei, colaborarea reproșată celor doi generali vizează un acord încheiat cu Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB, moștenitorul KGB) la puțin timp după accidentul aerian de lângă Smolensk în aprilie 2010, care i-a costat viața pe președintele polonez Lech Kaczynski și alte 95 de persoane. Acest acord stipula că cele două părți vor colabora împotriva amenințărilor care o vizează pe una sau pe cealaltă dintre ele.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

4 Foarte interesante amănunte! / Păcăliți de ucraineni și de hărțile vechi și depășite, rușii trag după ținte false și se omoară între ei

5 Profesorul Vlad Ciurea / Creierul are cinci dușmani!