Dosarul Microsoft, faza pe BABANI, va EXPLODA în curând! Amănunte PROASPETE!

Dosarul Microsoft, faza pe BABANI, va EXPLODA în curând! Amănunte PROASPETE!

De ce nu a ajuns până acum în instanță dosarul Microsoft II, în care sunt anchetați alţi 8 foşti miniştri, printre care Ecaterina Andronescu sau Miki Șpagă? Explică, oferind amănunte proaspete,  Alex Costache pe România Curată .  Judecătorii au pronunţat ieri sentinţa definitivă în dosarul Microsoft I, însă procurorii DNA continuă ancheta într-un aşa numit caz Microsoft II faţă de alţi 8 foşti miniştri din guvernele Năstase şi Boc, printre care fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, fostul secretar general al Guvernului Năstase, Şerban Mihăilescu zis Miki Şpagă şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Dan Nica.

Se fac expertize financiar-contabile

Deşi acuzaţiile formulate acum 2 ani sunt extrem de grave, cazul Microsoft II a bătut pasul pe loc până acum. În aprilie, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, declara că se fac rapoarte de constatare financiară pentru stabilirea exactă a prejudiciului.

“În dosar se continuă cercetările. În primă fază au fost trimişi în judecată o parte dintre inculpaţi pentru fapte de trafic de influenţă, luare, dare de mită. S-a disjuns dosarul cu privire la infracţiunea de spălare de bani, inclusiv faţă de persoane care au fost cercetate în faza iniţială.

Apoi, alte persoane, şi mă refer în special la cei care au avut calitate de foşti miniştri, (…) sunt cercetate şi învinuite pentru comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu.

Pentru dovedirea acestei infracţiuni este necesar să stabilim cu exactitate prejudiciul pentru a putea să şi recuperăm, mă refer la prejudiciul cauzat în dauna statului. În acest sens, au fost dispuse nişte rapoarte de constatare financiară, se fac nişte analize financiare, (…) se administrează în paralel şi anumite probe propuse de persoanele care sunt investigate în acest dosar”, a declarat Kovesi în aprilie.

Încă un procuror în dosar

Dosarul Microsoft II este instrumentat de procuroarea DNA Mihaela Moraru, unul dintre cei mai buni şi muncitori anchetatori ai DNA.

“Problema e că doamna Moraru are în lucru în jur de 150 de dosarele penale, toate importante, printre care şi cazul EADS“, au declarat pentru România Curată surse judiciare.

Prin urmare, conducerea Secţiei a II-a din DNA a dispus ca în dosar să mai lucreze un al doilea procuror pentru a o ajuta pe Mihaela Moraru. E vorba de procurorul Adrian George Matei, anchetatorul din cazurile Adamescu şi Hexipharma.

Prejudiciu de peste 200 de milioane de euro

Gabriel Sandu, la ieșirea de la Curtea Supremă: ”Am făcut denunțuri împotriva grupării infracționale transnaționale și transguvernamentale. Prejudiciu în acest caz este 104 milioane de dolari, în perioada 2004-2008 și 114,5 milioane de euro 2009-2013. Era vorba de 27 de milioane de dolari prin care eu i-am recuperat prin neplata de la STS pentru că nu au furnizat nimic. Sunt toți miniștrii Educației și toți miniștrii Comunicațiilor și pentru toți cei pentru care s-a cerut aprobarea de la președintele Traian Băsescu pentru a fi cercetați”.

Cine e vizat în Microsoft II şi ce acuzaţii sunt formulate. Diferenţe faţă de Microsoft I

Cazul soluţionat ieri este doar o mică parte din marele dosar Microsoft şi a vizat doar prelungirea din 2009 a contractului de închiriere a licenţelor Microsoft pentru calculatoarele din şcoli încheiat în 2004 de Guvernul Năstase.

În dosarul Microsoft I au fost condamnaţi doar un fost ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu (din Guvernul Boc, 2009) şi “traficanţii de influenţă”/intermediarii/ “cei care au cărat genţile de bani”, Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Dumitru Nicoale zis Nicu Niro şi Gheorghe Ştefan zis Pinalti, fostul primar PDL din Piatra Neamţ. Mitele sau comisioanele primite de aceştia – pentru care Instanţa Supremă a dispus confiscarea – se ridică la peste 18 milioane de euro. Vezi pedepsele aplicate în dosarul Microsoft I aici.

Dosarul Microsoft II vizează şi contractul iniţial din 2004. Achiziţii IT pentru şcoli la preţuri cu 40 % mai mari

Potrivit DNA, acest contract semnat de Guvernul Năstase pe 15 aprilie 2004 ar fi fost, de asemenea, încheiat ilegal, în condiţii dezavantajoase pentru stat, la un preţ umflat cu 40 la sută. Microsoft, prin intermediarul Fujitsu Siemens Computers, ar fi acordat un discount de până la 47%, bani care ar fi fost însă însuşiţi de miniştri şi “traficanţii de influenţă”. E vorba de o mită de 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului pentru licenţe Microsoft în şcoli.

Sunt vizaţi alţi 8 miniştri ai Educaţiei şi Comunicaţiilor din Guvernele Năstase şi Boc: Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

În septembrie 2014, DNA a cerut avizul Preşedintelui României, Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru avizarea urmăririi penale a celor 8 foşti miniştri pentru abuz în serviciu, spălare de bani, trafic de influenţă şi luare de mită în legătură cu acordarea contractelor pentru licenţele Microsoft.

“Au fost obţinute probe din care rezultă că miniştrii Nica Dan, Mihăilescu Petru Şerban, Adriana Ţicău, Athanasiu Alexandru, Tănăsescu Mihai Nicolae şi Gabriel Sandu şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate”, nota DNA atunci într-un comunicat de presă din septembrie 2004.

Avize primite inclusiv pentru “elefanţii” Andronescu şi Mihăilescu

După şocul alegerii preşedintelui Klaus Iohannis, Senatul a avizat urmărirea penală a fostului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi a fostului secretar general al Guvernului Năstase, Şerban Mihăilescu.

“Nu contează dacă sunt vinovaţi sau nu, trebuie să satisfacem pofta de sânge a presei, trebuie ca urmaşii vampirilor să fie satisfăcuţi şi astfel, poate vom spăla imaginea politicienilor. Ieri am sacrificat un miel (fostul senator PNL Akos Mora – n.r.), astazi sacrificăm doi elefanţi. Nu contează, dar dacă ei sunt satisfăcuţi, noi să ne dezicem unii de alţii, uşor, uşor”, a declarat senatorul PSD Leonard Cadar în timpul sedinţei de la Senat, pe 19 noiembrie 2014.

Pentru restul miniştrilor, care nu erau şi parlamentari, avizele au fost obţinute de la preşedintele României. Foştii miniştri au fost chemaţi rând pe rând la DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

“Nu am primit niciodată nimic, nu am condiţionat pe nimeni şi nu am să fac asta niciodată cât trăiesc”, declara Ecaterina Andronescu la ieşirea de la DNA pe 27 noiembrie 2014.

Ecaterina Andronescu, acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani

Potrivit comunicatului DNA din septembrie 2004, procurorii au mai multe acuzaţii împotriva Ecaterinei Andonescu, fost ministru PSD al Educaţiei între decembrie 2000 – iunie 2003 şi între decembrie 2008 – octombrie 2009: abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Ecaterina Andronescu ar fi favorizat companiile IT Compaq, Siveco şi Microsoft la achiziţia de calculatoare şi licenţe pentru şcoli. Consecinţa acţiunilor fostului ministru al Educaţiei ar fi fost, potrivit DNA, “prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă:

licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă”

În schimbul favorizării, “în perioada 2001 -2009, Ecaterina Andronescu ar fi pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul”, se arată în comunicatul DNA din septembrie 2014 privind-o pe Ecaterina Andronescu.

Acuzaţiile la adresa fostului secretar general al Guvernului Năstase, Şerban Mihăilescu, zis Miki Şpagă, sunt de asemenea foarte grave: 

”În perioada aprilie – noiembrie 2004, Şerban Mihăilescu ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off-shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers”, se arată în comunicatul DNA din septembrie 2014.

Ancheta în cazul fostului ministru Dan Nica, rămasă în aer

În privinţa fostului ministru al Comunicaţiilor din Guvernul Năstase, actualul europarlamentar Dan Nica, procurorii DNA a cerut ridicarea imunităţii către Parlamentul European. În septembrie anul trecut, Parlamentul European a retrimis autorităţilor din România cererea de ridicare a imunităţii. Juriştii PE au stabilit că nu e de competenţa lor întrucât acuzaţiile nu ar viza mandatul de europarlamentar, ci pe cel de ministru al Comunicaţiilor. Urma ca DNA să vină cu o nouă solicitare de ridicare a imunităţii către preşedintele României, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Acuzaţiile faţă de Dan Nica sunt similare cu cele din cazul Ecaterinei Andronescu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...