Două asociaţii ale magistraţilor cer demisia şefei CSM, pentru că ar fi propus modificarea legii ANI

Două asociaţii ale magistraţilor cer demisia şefei CSM, pentru că ar fi propus modificarea legii ANI

Două asociaţii ale magistraţilor - Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie - au solicitat joi demisia preşedintelui CSM, Lia Savonea, pe care o acuză că ar fi propus "în secret" modificarea legii de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate.

"Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie dezaprobă solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii de modificare a cadrului legislativ privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, precum şi organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Conform informaţiilor publicate în presă, confirmate de un comunicat emis de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, la data de 01.10.2019, începând cu data de 9 mai 2019, CSM ar fi iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie 2019, în cadrul Comisiei nr.1-comună Legislaţie şi cooperare interinstituţională, după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor. Precizăm că suntem total străini de o atare 'amplă consultare', membrii asociaţiilor noastre neprimind o astfel de solicitare, nefiind organizate adunări generale ale instanţelor sau parchetelor pentru dezbaterea necesităţii unor astfel de modificări legislative, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nici nu dispune de iniţiativă legislativă", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Forumului Judecătorilor.

Magistraţii din cele două asociaţii susţin că, potrivit art. 51 din Legea nr. 304/2004, adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor: "c) dezbat probleme de drept; d) analizează proiecte de acte normative, la solicitarea ministrului Justiţiei sau a Consiliului Superior al Magistraturii; e) formulează puncte de vedere la solicitarea plenului sau, după caz, a secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii".

"Prin urmare, singurul cadru în care ar fi putut fi realizată cu deplină legitimitate 'ampla consultare' a magistraţilor era prin adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, fapt care a lipsit cu desăvârşire în perioada de referinţă, mai - iulie 2019. Posibilele puncte de vedere emise de unii preşedinţi de instanţe (curţi de apel şi tribunale) nu reprezintă o probă a unei consultări ample a sistemului judiciar, ci opinii individuale. În plus, remarcăm caracterul 'secret' al acestor propuneri trimise de preşedintele CSM, nepublicate pe site-ul instituţiei, fapt care este inadmisibil într-o societate democratică, de esenţa acesteia fiind asigurarea transparenţei decizionale în raport cu magistraţii (judecători şi procurori) şi societatea civilă", spun cele două asociaţii.

Magistraţii dezaprobă modificările legislative "care ar fi de natură să pună în discuţie integritatea magistraţilor, percepută astăzi drept unul dintre principalele elemente de asigurare a încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie, de tipul publicării declaraţiilor de avere şi de interese pentru un termen limitat de 3 ani, limitării posibilităţii ANI de a verifica un funcţionar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării, într-un termen limită de 45 de zile, ori anonimizării venitului soţului sau soţiei celui care depune declaraţia de avere, dacă este vorba de venituri realizate din avocatură".

"De asemenea, este de neînţeles, într-un stat de drept, o dispoziţie care ar restrânge evaluarea ANI asupra averii soţului/soţiei persoanei care depune declaraţia de avere în situaţia în care nu s-a optat pentru regimul matrimonial al separaţiei de bunuri şi, după caz, asupra averii copiilor aflaţi în întreţinere. (...) În consecinţă, solicităm CSM să publice neîntârziat aceste propuneri şi materialele care au stat la baza emiterii lor, iar preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii să îşi prezinte imediat demisia din funcţia deţinută", se mai arată în comunicatul semnat de Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie.

Marţi, preşedintele CSM, Lia Savonea, a catalogat, într-un comunicat, ca fiind "acţiuni de discreditare" la adresa sa informaţiile apărute în presă că ar fi întocmit o propunere de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea ANI.

Lia Savonea a recunoscut că, începând cu data de 9 mai, CSM a iniţiat o lucrare având ca obiect modificarea legii ANI, dar susţine că a fost vorba de o "amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor".

Comunicatul semnat de Lia Savonea vine după ce presa a relatat că ANI îi verifică averea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale