Două bombardiere nucleare ruseşti au survolat Marea Baltică în cadrul unui zbor de antrenament

Două bombardiere nucleare ruseşti au survolat Marea Baltică în cadrul unui zbor de antrenament

Două bombardiere strategice Tu-160, care pot transporta până la 12 rachete nucleare cu rază scurtă de acţiune, aparţinând Forţelor Aerospaţiale ale Rusiei, au efectuat un zbor programat deasupra apelor internaţionale ale Mării Baltice, a comunicat miercuri Ministerul Apărării rus, citat de Xinhua şi Interfax.

Potrivit Reuters, zborul a determinat Finlanda, Danemarca, Polonia şi Suedia să-şi ridice de la sol avioane de luptă proprii pentru a escorta bombardierele.

Ministerul Apărării rus a indicat că zborul a fost unul de rutină şi a respectat strict reglementările internaţionale privind spaţiul aerian.

Avioane strategice ruseşti, cu autonomie mare de zbor, survolează cu regularitate Arctica, Atlanticul de Nord, Marea Neagră şi Marea Baltică, precum şi Pacificul, gest considerat de multe ţări membre ale NATO drept demonstraţii de forţă.

Această misiune a durat mai mult de opt ore, "iar în unele etape ale zborului avioanele ruseşti au fost supravegheate de aparate de luptă F-18 ale Finlandei, F-16 ale Danemarcei, F-16 ale Poloniei şi Saab JAS 39 ale Suediei", a indicat ministerul într-un comunicat de presă.

Rusia a făcut o declaraţie similară marţi, afirmând că două bombardiere strategice Tupolev Tu-22M3 au efectuat un zbor de rutină de patru ore deasupra apelor neutre ale Mării Barents şi Mării Norvegiei, determinând Norvegia să trimită avioane pentru interceptarea aparatelor ruseşti.

Tot marţi, Moscova a comunicat că avioane cu reacţie aparţinând flotei sale din Marea Baltică au simulat atacuri asupra unor ţinte navale.

Tu-160 este un bombardier strategic supersonic, fiind componentă a triadei nucleare a Rusiei, alcătuită din bombardiere strategice, submarine şi rachete.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

2 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

3 ULTIMA ORĂ Panică la Gazprom! / Americanii au întrecut Rusia în exportul de gaz către Europa, pentru prima oară în istorie

4 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

5 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu