Două filme românești, în topul celor mai bune 50 de producții cinematografice ale secolului

Două filme românești, în topul celor mai bune 50 de producții cinematografice ale secolului

Două filme românești se situează în primele 50 de producții cinematografice ale secolului al XXI-lea, conform unui clasament realizat de șase critici americani.

Festival de film FOTO: Epa Efe

Șase critici de film au realizat pentru publicația americană The Hollywood Reporter un clasament al celor mai bune 50 filme ale secolului XXI, arată Click .

Criticii au clasat pe locul 9 pelicula realizată de Cristian Mungiu „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, care a primit premiul Palme d’Or și un premiu FIPRESCI la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din anul 2007.

Cristian Mungiu la Cannes FOTO: Getty Images

Cristian Mungiu la Cannes FOTO: Getty Images

Filmul este considerat o „capodoperă a controlului desăvârșit și o focalizare lucidă” asupra evenimentelor redate, expunând drama trăită de o studentă în contextul Decretului anti-avort din perioada dictatorului Ceaușescu.

Cel de-al doilea film românesc care a fost introdus de critici în acest clasament elitist a fost tragicomedia „Moartea domnului Lăzărescu” regizată de Cristi Puiu în 2005, care a obținut premiul „Un Certain Regard” la Festivalul de la Cannes în 2006, împreună cu numeroase alte distincții.

Cristi Puiu - arhiva foto

Cristi Puiu - arhiva foto

Producția are la bază un caz real și prezintă povestea unui pensionar care are neșansa de a se îmbolnăvi în seara în care a avut loc un mare accident rutier și care încetează din viață fiind plimbat între mai multe spitale fără a putea primi îngrijiri medicale la timp. Această producție ocupă locul 29 în clasamentul realizat pentru publicația amintită.

Pe locul întâi se află pelicula „Yi Yi”, a regizorului Edward Yang, lansată în anul 2000.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Document confidențial / Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitat…

2 În ce țară trăim? / Un document după citirea căruia vomiți de scârbă / Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

3 VIDEO Priviți, coloană blindată rusească, făcută scrum la zeci de kilometri în spatele frontului din sud

4 „Halep s-a dopat“ / Un „guru” al presei românești admite o realitate dură pe baza probelor

5 Foarte interesante amănunte...