Două filme românești, în topul celor mai bune 50 de producții cinematografice ale secolului

Două filme românești, în topul celor mai bune 50 de producții cinematografice ale secolului

Două filme românești se situează în primele 50 de producții cinematografice ale secolului al XXI-lea, conform unui clasament realizat de șase critici americani.

Festival de film FOTO: Epa Efe

Șase critici de film au realizat pentru publicația americană The Hollywood Reporter un clasament al celor mai bune 50 filme ale secolului XXI, arată Click .

Criticii au clasat pe locul 9 pelicula realizată de Cristian Mungiu „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, care a primit premiul Palme d’Or și un premiu FIPRESCI la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din anul 2007.

Cristian Mungiu la Cannes FOTO: Getty Images

Cristian Mungiu la Cannes FOTO: Getty Images

Filmul este considerat o „capodoperă a controlului desăvârșit și o focalizare lucidă” asupra evenimentelor redate, expunând drama trăită de o studentă în contextul Decretului anti-avort din perioada dictatorului Ceaușescu.

Cel de-al doilea film românesc care a fost introdus de critici în acest clasament elitist a fost tragicomedia „Moartea domnului Lăzărescu” regizată de Cristi Puiu în 2005, care a obținut premiul „Un Certain Regard” la Festivalul de la Cannes în 2006, împreună cu numeroase alte distincții.

Cristi Puiu - arhiva foto

Cristi Puiu - arhiva foto

Producția are la bază un caz real și prezintă povestea unui pensionar care are neșansa de a se îmbolnăvi în seara în care a avut loc un mare accident rutier și care încetează din viață fiind plimbat între mai multe spitale fără a putea primi îngrijiri medicale la timp. Această producție ocupă locul 29 în clasamentul realizat pentru publicația amintită.

Pe locul întâi se află pelicula „Yi Yi”, a regizorului Edward Yang, lansată în anul 2000.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...