Dovada bombardamentelor de la Zaporojie, centrala folosită de ruși drept scut: imagini din satelit

Dovada bombardamentelor de la Zaporojie, centrala folosită de ruși drept scut: imagini din satelit

O clădire de la centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a fost avariată de bombardamente, arată imaginile din satelit. Trupele ruse au folosit centrala Zaporojie ca scut.

Mai multe găuri se observă în acoperișul clădirii Foto: Maxar Technologies

Imaginile din satelit au fost realizate de Maxar Technologies și publicate de businessinsider.com.

Din imagini se observă că acoperișul unei clădiri de la centrala electrică a suferit daune semnificative, în urma bombardamentelor care au avut loc.

Luptele care au avut loc în jurul centralei în ultimele săptămâni au provocat daune instalației, astfel încât a fost deconectată de la rețeaua electrică locală. Operatorul energetic de stat din Ucrainei susține că vina aparține în exclusivitate Rusiei pentru deconectarea centralei, prima din istoria acesteia, potrivit businessinsider.com.

image

Imagine cu reactoarele centralei FOTO Maxar Technologies

Forțele ruse au ocupat centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, de la începutul lunii martie.

Noi bombardamente au vizat în ultimele zile perimetrul centralei nucleare din Zaporojie, în timp ce operatorul ucrainean Energoatom a anunţat că centrala funcţionează de sâmbătă la amiază cu risc de scurgeri şi incendiu.

Inspecție la centrala Zaporojie

Specialiștii și-au exprimat în mod constant îngrijorarea că un dezastru major ar putea să se producă din cauza luptelor.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat luni dimineaţă că se află în drum spre centrala nucleară Zaporojie. Misiunea pe care AIEA o începe la centrala nucleară ucraineană Zaporojie este „cea mai dură din istoria“ organizaţiei, din cauza luptelor din apropiere, a apreciat luni şeful diplomaţiei ucrainene, potrivit AFP. „Această misiune va fi cea mai dură din istoria AIEA din cauza activităţii de luptă desfăşurată de Rusia pe teren, dar şi ca urmare a manierei evidente în care Rusia încearcă să-şi legitimeze prezenţa în acest loc”, a afirmat Dmitro Kuleba în timpul unei vizite la Stockholm.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...