Dracul și-a băgat coada și-n Franța! În stradă începe să se ceară FREXIT!

Dracul și-a băgat coada și-n Franța! În stradă începe să se ceară FREXIT!

Dracul și-a băgat coada și-n Franța! În stradă începe să se ceară FREXIT! Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în Franţa, într-o nouă zi de mobilizare cu grad ridicat de risc a mişcării populare a ‘vestelor galbene’, cu adunări în general paşnice în ţară, dar marcate de ciocniri la Paris, unde au intrat în acţiune vehiculele blindate ale jandarmeriei, relatează AFP, preluată de Agerpres. Protestatarii vorbesc tot mai multe despre un referendum privind iesirea Frantei din Uniunea Europeana (Frexit), informeaza jurnalista Euronews Anelise Borges. "Vestele galbene" spun ca vor o schimbare profunda in Franta si se vor intoarce in strada sambata viitoare, daca presedintele Macron nu ii asculta.

După violenţele de sâmbăta trecută, capitala a fost parţial baricadată de autorităţi, care au operat sute de arestări preventive pentru a-i împiedica pe anumiţi protestatari să ajungă la Paris, controlând gările şi procedând la verificări sistematice în zona manifestaţiilor.

Poliţia a anunţat că, la începutul după-amiezii, fuseseră operate aproape 1.000 de reţineri pe întreg teritoriul ţării, dintre care 651 la Paris, 724 de persoane fiind plasate în arest (536 în capitală).

La Paris, la mijlocul zilei au izbucnit ciocniri care au durat mai multe ore. Pe celebrul bulevard Champs-Elysées s-a recurs la gaze lacrimogene, galeria comercială Drugstore de Publicis a fost atacată, iar mai multe vitrine au fost sparte pe străzile din apropiere. Pe arterele din apropierea Place de l’Etoile puteau fi văzute carcase de maşini incendiate.

La Narbonne (sud), 1.600 de oameni – ‘veste galbene’, agricultori, şoferi, viticultori – au manifestat şi, la fel ca în alte oraşe, au fuzionat cu marşul organizat sâmbătă în Franţa pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. La Marsilia (sud-est), 2.000 de persoane au defilat paşnic.

‘Vestele galbene’, provenite majoritar din rândul claselor populare şi de mijloc, se declară excedate de politica fiscală şi socială a preşedintelui Emmanuel Macron.

Pasul înapoi făcut de guvern în privinţa majorării taxei la carburanţi, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mişcării, care se opune elitelor politice şi partidelor tradiţionale, şi este lipsită de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului.

Tot sâmbătă, circa o sută de persoane au fost arestate la Bruxelles în urma unei manifestaţii a ‘vestelor galbene’, la care au luat parte în jur de 400 de protestatari, conform poliţiei locale.

Preşedinta Adunării Naţionale franceze (fostul Front Naţional), Marine Le Pen, i-a cerut sâmbătă şefului statului, Emmanuel Macron, răspunsuri ‘puternice’ la ‘suferinţa socială’ exprimată de ‘vestele galbene’, care au manifestat din nou sâmbătă în Franţa, transmite AFP.

‘Trebuie ca (Emmanuel Macron) să devină conştient de suferinţa socială şi să-i aducă răspunsuri foarte puternice şi imediate’, a declarat Marine Le Pen la Bruxelles, în marja unei reuniuni organizate de partidul naţionalist flamand Vlaams Belang împotriva Pactului mondial asupra migraţiilor, şi la care a fost prezent şi fostul strateg al lui Donald Trump, Steve Bannon.

‘Fac apel încă o dată la preşedintele Republicii să ţină cont de suferinţa care este exprimată şi să aducă un răspuns, să iasă de la Elysee’, a insistat şefa Adunării Naţionale.

Marine le Pen a refuzat să comenteze cu privire la cele în jur de 1.000 de reţineri efectuate de forţele de ordine. ‘Dacă există mai puţine violenţe (decât la manifestaţia din 1 decembrie), bineînţeles că sunt prima care să mă bucur’, a afirmat ea.

Pe de altă parte, Marine Le Pen a apreciat că este ‘indecent’ să fie avută în vedere mai multă migraţie într-o perioadă în care poporul francez ‘se revoltă pentru puterea sa de cumpărare şi demnitatea sa’.

Potrivit lui Steve Bannon, ‘vestele galbene’ din Franţa sunt ‘exact acelaşi tip de oameni care l-au ales pe Donald Trump preşedinte ale Statelor Unite în 2016, acelaşi tip de oameni care au votat pentru Brexit, care vor să aibă controlul asupra ţărilor lor’.




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…