Dragnea, despre HG din 2005 care ar fi stat la baza protocoalelor cu SRI: Asta nu înseamnă bază legală

Dragnea, despre HG din 2005 care ar fi stat la baza protocoalelor cu SRI: Asta nu înseamnă bază legală

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, consideră că HG 231/2005 emisă de Guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, prin care a fost adoptat Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, nu putea reprezenta o bază legală pentru încheierea protocoalelor dintre SRI şi instituţiile din domeniul justiţiei.

"Dacă e vorba de o hotărâre de guvern, asta nu înseamnă bază legală. Deci, hotărârea de guvern este sub lege, deci asta nu înseamnă că protocoalele au fost legale. Iar în al doilea rând, nu influenţează cu absolut nimic abuzurile care s-au petrecut în România având (...) cauza în protocoale. Nu schimbă cu nimic situaţia", a declarat, vineri, Liviu Dragnea.

Parchetul General susţine că Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, adoptat în anul 2005 printr-o hotărâre de guvern, stabileşte "fără echivoc" încheierea unor protocoale între parchete şi ministere cu SRI, SIE şi CSAT.

Într-un comunicat de presă transmis vineri, Parchetul General oferă explicaţii "în vederea lămuririi tuturor aspectelor care au condus la încheierea unor protocoale de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii".

Astfel, Parchetul General susţine că, prin HG nr. 231 din data de 30 martie 2005 privind "aprobarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pe perioada 2005 - 2007 şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pe perioada 2005 - 2007", în cadrul domeniului prioritar II "Combaterea Corupţiei" din Strategia Naţională Anticorupţie s-a prevăzut că, "în vederea creşterii operativităţii şi eficienţei în activitatea de urmărire penală, va fi consolidat controlul efectiv şi nemijlocit al procurorului asupra activităţilor de investigare şi cercetare penală efectuate de poliţia judiciară. De asemenea, se vor pune la punct proceduri care să permită sesizarea de îndată a procurorului de către structurile informative şi de investigaţie prin transmiterea oricăror informaţii şi suport probator referitoare la săvârşirea unor acte sau fapte de corupţie sau crimă organizată".

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirma, pe 16 octombrie, că prima referire la protocoalele pe care trebuia să le încheie SRI a fost făcută într-o hotărâre de guvern din anul 2005, semnată de premierul de la acea vreme, Călin Popescu-Tăriceanu.

"În protocolul dintre SRI şi Parchetul General (...) este invocată Hotărârea 231 din 30 martie 2005, prin care se aprobă planul de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2005-2007, semnată de Călin Popescu-Tăriceanu, adoptată prin hotărâre de guvern. (...) La măsuri zice aşa: că instituţiile mai sus menţionate trebuie să stabilească proceduri de comunicare şi, de asemenea, trebuie să realizeze protocoale semnate de instituţiile implicate", a precizat Băsescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria