Dragnea despre legile Justiției: Sunt prezentate niște principii, niște propuneri

Dragnea despre legile Justiției: Sunt prezentate niște principii, niște propuneri

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul social-democraților, spune că nu înțelege nemulțumirea celor care au ieșit în stradă sau pe cea a șefului statului Klaus Iohannis, în condițiile în care ministrul Justiției a prezentat miercuri doar niște principii, niște propuneri în ceea ce privește pachetul de legi pe justiție. El a reafirmat, în context, că nu susține propunerea ca președintele țării să fie scos din procesul de numire a procurorilor șefi.

 "Sincer, nu am înțeles împotriva a ce protestează. Marea problemă, că am înțeles că foarte mulți sunt supărați că în acest set de principii există și propunerea ca numirea procurorilor șefi să nu mai fie făcută de președinte, ci de CSM. E un punct de vedere, eu n-am fost în stradă, cu toate că și eu am avut același punct de vedere. Eu în toamnă am spus că nu sunt de acord cu proiectul dlui Popescu Tăriceanu, susținând tot ideea că rămân trei entități pe acest circuit de numire, dar asta nu înseamnă că trebuie să mă năpustesc pe un om care a enunțat niște principii. Este doar începutul unui proces care nu va fi simplu, un proces legislativ, constituțional și democratic. Eu nu mi-am schimbat viziunea după o jumătate de oră după ce am văzut conferința de presă. Mi-am spus un punct de vedere atunci. Niciun ministru nu e robot, oamenii sunt membrii Guvernului, au puncte de vedere, cred în ele, le susțin, le argumentează. În perioada următoare fiecare trebuie să spună argumente și contraargumente, dar într-un mod civilizat. Noi trebuie să facem eforturi să avem capacitatea, în această țară, să gestionăm dezbateri civilizate, nu cu patimă și nu apărând interese personale, care practic sunt și temporare", a declarat Dragnea, joi, la Neptun.

Întrebat ce părere are referitor la procedura de numire a procurorilor șefi, președintele PSD a spus: "În toate zilele în care voi m-ați alergat pe mine prin Parlament, eu am avut un punct de vedere astă-toamnă. Nu mi l-am schimbat. Nu știam (de această procedură de numire — n.r.) când a anunțat că va ieși pe 23 august, ci doar că va ieși. Am stat deoparte și foarte bine am făcut. (...) Eu nu reacționez în situații din astea imediat, nu mă năpustesc. Noi vorbim aici totuși de niște propuneri, care vor deveni doar proiecte de lege și vor fi dezbătute în Parlament, așteptate de foarte mulți oameni și de întreaga societate. (...) Ministrul Justiției a fost foarte riguros și a respectat procedura".

Liviu Dragnea susține că nu înțelege "de ce este toată agitația", inclusiv din partea președintelui Klaus Iohannis.

"Sincer nu înțeleg ce e cu atâta agitație. (...) Eu am înțeles că ieri au fost prezentate niște principii, niște propuneri, nici măcar nu au apărut proiectele de lege. E cale lungă, am înțeles că o să trimită niște proiecte de lege la CSM, pentru un aviz, după care să ajungă în Parlament unde o să se dezbată. Nu trebuie omorât un om care are niște păreri, că are niște propuneri, nu e vorba nici de ordonanță, nici de lege promulgată și publicată. Mie mi se pare că s-au grăbit toți, inclusiv președintele. (...) N-am înțeles foarte bine supărarea domnului președinte, pentru că sunt niște principii aici. Și nici nu vreau să mă bag în comentarii. O să avem atât de mult timp și atât de multe ocazii să comentăm aceste proiecte de lege când vor ajunge în Parlament, încât nu vreau să mă repet de acum", a spus liderul PSD.

În ceea ce privește reacția președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu de joi pe această temă, conform căreia și șeful statului ar trebui să se implice în aceste dezbateri, Dragnea a spus: "Eu propun să fim mai calmi și să așteptăm proiectele de lege și atunci să vedem în ce formă se dezbat în afară de comisiile parlamentare".

Potrivit lui Dragnea, pachetul de legi "intră sigur anul acesta în Parlament".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale