Dragnea despre raportul Comisiei de anchetă: E unul parțial; cei care trebuiau să vină nu au venit

Dragnea despre raportul Comisiei de anchetă: E unul parțial; cei care trebuiau să vină nu au venit

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 este unul parțial, activitatea acestui for fiind practic suspendată, în condițiile în care cei care trebuiau să se prezinte la audieri nu au venit, iar membrii comisiei nu au primit de la Parchetul General ce au solicitat, a declarat miercuri, la Craiova, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD.

 "Cred că discutăm de un raport parțial, pentru că practic activitatea comisiei a fost blocată. Activitatea comisiei, dacă discutăm foarte procedural, este suspendată pentru faptul că nu au venit cei care trebuiau să vină, pentru că nu au primit de la Parchetul General ce au solicitat. Practic, nu pot să meargă până la capăt. O să adoptăm o hotărâre în Parlament în perioada următoare, cred că o să primim ceva de la comisie, după ce primim acest raport parțial. De asemenea, o să vorbesc astăzi cu dl Tăriceanu să ne sfătuim, pentru că trebuie să dăm curs solicitării comisiei de a sesiza CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituțională", a precizat Liviu Dragnea.

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, Oana Florea, a declarat miercuri că raportul pe care l-a elaborat acest for este parțial , pentru că unul dintre obiective nu a fost atins, și anume nu s-a putut afla dacă se susține acuzația publică de implicare a SRI și DNA în favorizarea fraudării alegerilor.

"Raportul este parțial pentru că unul dintre obiectivele comisiei nu a fost atins, respectiv nu am putut afla adevărul dacă se susține acuzația publică, respectiv de implicare a SRI și DNA în favorizarea fraudării alegerilor. Ne referim la prezența conducătorilor acestor instituții în locuința domnului Gabriel Oprea în seara alegerilor. De ce? Refuzul persoanelor audiate care nu au răspuns la toate întrebările comisiei motivând că există o anchetă în desfășurare, refuzul persoanelor care au transmis în scris că nu pot da curs solicitărilor comisiei motivând că există o anchetă în desfășurare, refuzul doamnei Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA, de a răspunde la întrebarea dacă a fost prezentă în noaptea de 5/6 decembrie 2009 în casa domnului Gabriel Oprea și refuzul domnului Augustin Lazăr, procuror general, de a răspunde afirmativ solicitării comisiei de a transmite o copie după dosarul 213/2017, dosar care fusese clasat", a arătat Oana Florea, la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că vor fi înaintate copii ale raportului comisiei la Parchetul General, la Consiliul Superior al Magistraturii și la Administrația Prezidențială, aceste instituții fiind cele care, potrivit legii, se pot autosesiza cu privire la persoanele și posibilele fapte constatate de Comisia de anchetă.

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 precizează că s-au constatat acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…