Dragnea, despre statutul Casei Regale: Discuţiile sunt destul de controversate

Dragnea, despre statutul Casei Regale: Discuţiile sunt destul de controversate

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat vineri că Guvernul va decide dacă Palatul Elisabeta va rămâne Casei Regale, menţionând că proiectul de lege referitor la statutul Casei Regale va fi discutat în Parlament, deoarece lucrurile trebuie "cumpănite foarte bine".

"Este o discuţie foarte serioasă despre simbol. Eu nu susţin şi nu voi promova niciodată o discuţie simplistă despre acest subiect. Este un subiect foarte sensibil. Cu toţii am văzut un val de emoţie în perioada trecută, perioadă în care regele a fost adus în România, inclusiv în ziua funeraliilor. Aici discutăm despre simboluri. Eu cred că simbolul Casei Regale trebuie să existe în România. Trebuie continuate discuţiile în mod serios despre dacă şi ce ar trebui să primească ca şi ajutor de la stat. Aici discuţiile sunt destul de controversate şi de argumentate şi contra-argumentate despre a beneficia de nişte spaţii în care să-şi desfăşoare activitatea, cât de mari, cât de mici, dacă să beneficieze de susţinere a cheltuielilor din fondurile publice. Asta trebuie discutat separat şi fără patimă. Dar ideea de simbol al Casei Regale este susţinută în continuare de mine, este susţinută inclusiv de prim-ministru, că am tot discutat", a afirmat Dragnea, întrebat despre faptul că premierul Tudose nu susţine proiectul privind statutul Casei Regale.

Întrebat în legătură cu faptul că familia regală ar trebui să elibereze în februarie Palatul Elisabeta, Dragnea a spus: "Acolo este un activ al RA-APPS, care este în subordinea Guvernului, va fi o decizie a Guvernului".

"Eu sunt convins că vor avea discuţii RA-APPS sau secretarul general al Guvenului, pe de o parte, şi reprezentanţii Casei Regale, pe de altă parte, şi vor găsi o soluţie. Despre lege discutăm în Parlament", a adăugat Dragnea.

Liderul social-democraţilor a menţionat că este deschis la modificările asupra proiectului de lege, în contextul în care este co-iniţiator al acestei iniţiative privind statutul Casei Regale.

"Sunt deschis să facem modificări după o dezbatere serioasă, pentru că şi în societate discuţiile sunt destul de aprinse şi atunci trebuie să cumpănim foarte, foarte bine. A fost o iniţiativă legislativă, orice iniţiativă nu e dictat. Este o iniţiativă care intră în Parlament şi care până la votul final poate sau nu să sufere modificări", a susţinut Dragnea.

Joi, premierul Mihai Tudose a declarat că un punct de vedere al Guvernului referitor la proiectul de lege privind statutul Casei Regale nu a ajuns pe ordinea de zi a Executivului, dar că o variantă ar fi acordarea statutului de utilitate publică, asemenea unei fundaţii, adăugând că în privinţa Palatului Elisabeta statul ar trebui să drept de folosinţă.

"Eu mi-am exprimat un punct de vedere personal. Încă nu este un punct de vedere la Guvern, încă nu a ajuns pe ordinea de zi. Probabil că va fi ceva de genul următor - utilitate publică pentru Casa Regală da, pentru fundaţie. În ceea ce priveşte drepturile urmaşilor, ca şi la urmaşii şefilor de stat... păi, nici, la alţi şefi de stat nu avem aceste drepturi. În ceea ce priveşte Palatul Elisabeta, să aibă statul şi folosinţă, pentru că sunt o mulţime de întrebuinţări pentru acest palat, Casa Regală având şi alte domenii regale în toată ţara. Dacă dăm la toţi urmaşii şefilor de stat...", a declarat premierul la Parlament.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”