Dragnea: Eu nu cred că politica noastră externă este gestionată cum trebuie

Dragnea: Eu nu cred că politica noastră externă este gestionată cum trebuie

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a apreciat că politica externă a României nu este gestionată cum trebuie, făcând în acest sens referire inclusiv la faptul că ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, nu a prezentat o analiză prin care să fie cuantificate rezultatele activităţii ambasadorilor români.

"Eu nu cred că politica noastră externă este gestionată cum trebuie, chiar nu cred. Şi nu cred că se cere ambasadorilor noştri un pachet de obiective foarte bine cuantificate. (...) Orice ambasador UE sau SUA din România merge fără jenă şi fără rezerve, unii chiar cu mare tupeu la ministere pentru ca compania cutare să câştige licitaţia. Şi unii chiar şi scriu. Asta dau informaţie în premieră. Scriu: trebuie să câştige firma cutare. (...) Ambasadorii noştri trebuie să aibă şi ei acolo, totuşi, un mandat. 'După un an de zile să vedem tu cam ce ai făcut pentru România, în afară că îi aranjezi lui Iohannis să viziteze nu ştiu ce ruine prin Italia?' (...) Eu la congres am cerut asta public domnului Meleşcanu, să prezinte o analiză a cuantificării rezultatelor muncii ambasadorilor din punct de vedere economic măcar sau din punct de vedere al unui avantaj pentru statul român. Nu am primit", a precizat el, joi seara, pentru Antena 3.

Totodată, liderul PSD s-a declarat nemulţumit de faptul că România nu are ambasadori în state precum Israel, Belgia sau Canada, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis nu a avut nicio reacţie după ce i-au fost transmise propuneri.

"În ianuarie se fac doi ani de când România nu are ambasador în Israel. Deja la Iohannis a fost trimisă a treia propunere. Niciun fel de răspuns. Este o inacţiune extrem de jignitoare la adresa statului român. (...) Nici la Bruxelles nu avem, adică în capitala Belgiei. Noi nu avem ambasador acolo. În Canada. Şi mai sunt. Sunt o grămadă de ţări în care nu avem ambasadori", a spus Dragnea.

El a apreciat că în condiţiile în care preşedintele Iohannis "nu grăieşte, nu acţionează", Teodor Meleşcanu ar trebui să fie "mai vioi" şi să renunţe la "cutumele învechite".

"Lumea se reaşează şi Iohannis se joacă cu lopăţica şi cu găletuşa în politica externă. Eu îl respect foarte mult pe domnul Meleşcanu, chiar îl respect, dar cred că aici ar trebui să fie mult mai vioi. Adică nu mai stai în cutumele alea care deja sunt învechite, când ai un aşa-zis partener care nu comunică, nu grăieşte, nu acţionează. Dvs. ştiţi ce face Iohannis pe la Consiliile Europene? Nimic, noi nu ştim nimic. Guvernul ce să facă, să activeze vreun serviciu de informaţii, ca să afle ce vorbeşte pe acolo, ce angajamente îşi ia în numele României?", a întrebat liderul PSD.

Dragnea a mai declarat că ideea că preşedintele Iohannis ar deţine "monopolul" în domeniul politicii externe este neconstituţională.

"Minciuna asta a lui Iohannis, aberaţia asta dictatorială a lui, că el este deţinătorul monopolului pe politica externă este o chestiune profund neconstituţională", a declarat Dragnea.

În ce priveşte dezvoltarea relaţiilor economice cu alte state, preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a exprimat convingerea că aceste aspecte trebuie discutate la nivel mai înalt, nu doar cu ambasadorii.

"De asemenea trebuie să construim nişte relaţii de colaborare economică, şi nu numai, cu câteva state importante din UE. Astfel de relaţii nu pot fi construite doar comunicând cu ambasadorii ţărilor respective aici. (...) România trebuie să aibă nişte prieteni buni, construind o prietenie pe care România o alimentează, o tot alimentează, dar dacă - nu ştiu - pentru o achiziţie importantă nu se discută cu preşedintele Franţei, cu cancelarul Germaniei, se discută la nivel de ambasadori, acolo nu e contabilizată niciun fel de obligaţie sau angajament. Or lucrurile nu se fac aşa, nicăieri în lume nu se fac aşa", a spus el.

În altă ordine de idei, preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că în domeniul apărării naţionale relaţia României cu SUA este fundamentală şi că ţara noastră "nu poate intra în aventuri" precum armata proprie europeană.

"Din punctul meu de vedere, în domeniul strategic, în domeniul apărării naţionale, relaţia noastră cu SUA este fundamentală. Nu există nici un alt posibil aliat al nostru care să ne dea garanţii de securitate mai mari decât ne poate oferi America. Nu cred în această idee care se tot împinge cu armata proprie europeană. Armata proprie europeană, cine o tot împinge, înseamnă de fapt să ne rupem de NATO. România nu îşi poate permite aşa ceva, România nu poate intra în astfel de aventuri", a precizat Liviu Dragnea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia