Dragnea: Se pare că, de o perioadă de timp, domnul Cioloș se află într-o campanie electorală mascată

Dragnea: Se pare că, de o perioadă de timp, domnul Cioloș se află într-o campanie electorală mascată

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut joi că premierul Dacian Cioloș se află, de o anumită perioadă de timp, într-o campanie electorală "mascată" și dacă vrea să se înscrie într-un partid politic ar trebui să-și dea demisia.

"PSD-ul nu poate fi încurcat politic de către nimeni, poate alte instituții pot încurca PSD-ul sau poate așa cred. Dar nu ne poate încurca nici Cioloș. Dacă Cioloș, dacă domnul Cioloș vrea să se înscrie într-un partid politic trebuie să-și dea demisia, pentru că ar însemna că, dacă face acest lucru, este un mincinos, pentru că a spus la învestitură și înainte de învestitura din Parlament că nu se va înscrie în niciun partid politic și nu va participa la alegeri. Se pare că de o perioadă de timp domnul Cioloș se află într-o campanie electorală mascată. S-ar putea ca în anumite situații să fie o campanie electorală făcută pe bani publici. S-ar putea. Dar este o campanie electorală fățișă. Dacă vrea să se înscrie el sau un membru al Guvernului într-un partid politic trebuie să-și dea demisia din Guvern", a declarat Dragnea, care participă la un eveniment cu pensionarii PSD.

Întrebat care sunt acele instituții, Dragnea a spus că altele decât cele politice. "Din punct de vedere politic, nu ne poate încurca nimeni, pentru că este o luptă politică pe care, probabil, avem toate șansele să o câștigăm. Alte instituții, dacă se vor implica, ne-ar putea încurca. Sper să nu. (...) Alte instituții în afara celor politice, sunt multe instituții în România. Vreți să vă traduc din română în română?", a adăugat el.

Liderul PSD i-a solicitat din nou șefului statului, Klaus Iohannis, "să rămână președinte al României".

"Nu este președintele PNL-ului, nu pot fi disprețuiți românii în asemenea fel, românii sunt cei care vor hotărî cine va conduce țara după 11 decembrie prin votul lor. Așa este scris în Constituție, așa se va întâmpla, nu vom fi de acord cu această atitudine și o vom taxa de câte ori va apărea. După părerea mea, începe să se vadă o tendință la președinte de a cumula toată puterea în România — servicii, alte structuri, Guvern, Parlament. Prea multă putere în mâinile unui singur om devine periculoasă și nocivă pentru România", a argumentat președintele PSD.

Dragnea s-a arătat de acord cu afirmațiile președintelui Senatului conform cărora declarațiile șefului statului referitoare nominalizarea unui viitor premier sunt un atac la democrație.

"Prin ceea ce a spus președintele mesajul este următorul — nu mă interesează ce votează milioanele de români, premierul îl pun eu și vreau să-l pun pe Cioloș. Și ca să-l pun pe Cioloș, trebuie să spună de la început Cioloș la ce să meargă, la PNL, toată lumea a înțeles că e vorba de PNL, ca să-l pun prim-ministru. Ăsta este un dispreț față de români și este un atac brutal la democrație, cum a spus Tăriceanu, pentru că, până la urmă, Constituția spune foarte clar — suveranitatea se exercită de poporul român, numai de poporul român prin aleși pe care îi votează. Nu se poate exercita de un grup de persoane sau de o singură persoană, este o încălcare flagrantă a Constituției", a arătat președintele PSD.

Întrebat dacă se poate vorbi despre o suspendare a președintelui, Dragnea a spus că PSD nu are un astfel de plan.

"S-ar putea să se autosuspende din simpatia pe care a avut-o la un moment dat în rândurile populației. Noi nu avem în plan suspendarea președintelui, avem în plan să mergem la alegeri pe 11 decembrie, să convingem cât mai mulți români să vină la vot, pentru a-i arăta președintelui că nu un singur om hotărăște soarta țării, ci milioane de români care votează", a precizat liderul social-democraților.

Klaus Iohannis a anunțat joi că, după alegerile parlamentare din acest an, nu va nominaliza în funcția de premier o persoană independentă politic.

El a adăugat că premierul Dacian Cioloș va trebui să răspundă, în perioada următoare, dacă rămâne independent sau dacă își declară simpatia ori adeziunea pentru un partid politic.

AGERPRES/(A — autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom