Dragu (MFP): România are a doua cea mai mare rată a investițiilor în UE-28, aspect nemenționat în raportul de țară al CE

Principala concluzie a raportului de țară pentru România al Comisiei Europene pe 2016 este aceea conform căreia țara noastră nu mai înregistrează dezechilibre macroeconomice, dar există și alte aspecte pozitive care nu au fost menționate în raport, cel mai important fiind legat de evoluția investițiilor în ultimii ani, susține ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

"Principala concluzie a acestui raport este acela că România nu mai înregistrează dezechilibre macroeconomice în 2016. Practic, raportul ne scoate din rândul celor 15 țări cu dezechilibre macroeconomice, printre care se află Germania și alte țări din jurul României. (...) La aspecte pozitive, nemenționate în raport, se află faptul că media europeană a ratelor de investiții în 2015 a fost de 19,5% din PIB, iar România, cu 24,9% din PIB, are a doua cea mai mare rată a investițiilor în UE-28", a declarat, marți, Anca Dragu, la Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

Un alt aspect pozitiv care nu se regăsește în raportul CE este legat de evoluția investițiilor publice de capital care, în 2014 (cele mai recente date publicate de EUROSTAT), în România au înregistrat una dintre cele mai bune evoluții, cu o rată de 4,3% din PIB, față de 2,9% din PIB media în UE-27. Potrivit ministrului Finanțelor, evoluția din 2015 a investițiilor publice de capital va duce România în top trei în UE-28 la acest capitol.

Dragu a adăugat că România are un potențial de creștere a PIB de 3%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE.

"Începând din 2010, în ciuda măsurilor de consolidare fiscală, PIB-ul potențial crește în mod constant, de la 1,2% în 2010 la 3% în 2018. Ritmul de creștere a PIB-ului potențial este unul accelerat și, păstrând trendul actual, avem convingerea că potențialul pe termen mediu se menține, deci mergem către o creștere economică sustenabilă", a subliniat ministrul Finanțelor.

Anca Dragu a admis că, pentru acest an, PIB-ul real îl depășește pe cel potențial, însă este încrezătoare că pe termen mediu "rămânem în coordonate sustenabile".

AGERPRES/(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Oana Tilică)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Cîțu a dat-o cu cracii-n sus pe Firea! Moldoveanca, isterică, anunță „cutremur politic”!

3 Monica Anisie își cere scuze după vizita din Ialomița: „Este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă l…

4 VICE / Securitatea națională, în pericol. Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române la Autoritatea Naț…

5 Mărturia terifiantă a fetei obligate să facă sex în trei cu primarul: „Nici nu vreau să îmi mai amintesc ce a …

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici