Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Dragu: Guvernul nu a alocat bani la rectificare pentru "Cumințenia Pământului" pentru că nu există temei legal

Guvernul nu a alocat bani la cea de-a doua rectificare bugetară din acest an Ministerului Culturii pentru achiziționarea operei de artă "Cumințenia Pământului", din cauză că nu există "temei legal", a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

"Pentru 'Cumințenie' nu avem baza legală (...). Bugetul se întocmește pe baza legală existentă. Dacă nu avem un temei legal, nu putem aloca o sumă în buget, ca atare nu există o sumă alocată Ministerului Culturii. Pot fi folosiți banii din Fondul de rezervă, dacă va exista temei legal", a afirmat Anca Dragu într-un briefing la Palatul Victoria.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a explicat că pentru achiziția operei de artă se așteaptă aprobarea de către Parlament a proiectului de lege referitor la "Cumințenia Pământului".

Întrebat de ce nu a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgență referitoare la "Cumințenia Pământului", care a fost adoptată de Guvern în 12 octombrie, Iolu a răspuns: "Nu a mai ajuns la Monitorul Oficial pentru că între timp au fost sesizate probleme de constituționalitate de către Consiliul Legislativ (...), motiv pentru care s-a hotărât să se trimită amendamente la (...) proiectul de lege aflat în Parlament pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului. Acele amendamente le-am detaliat, sunt practic aceleași lucruri care se aflau în ordonanța de urgență (...). Au fost decizii ale Curții Constituționale care s-au referit exact la această problemă — în momentul în care există în fază avansată de adoptare un proiect legislativ, nu mai poți veni cu o nouă ordonanță de urgență (...)".

Iolu a mai spus că proiectul de lege referitor la "Cumințenia Pământului" se află într-o "fază avansată" în Parlament.

"A trecut prin Senat acest proiect de lege și (...) se așteaptă votul Camerei Deputaților", a adăugat Iolu.

De asemenea, întrebat dacă Executivul a renunțat la achiziția "Cumințeniei Pământului", având în vedere că noul termen convenit cu proprietarii operei de artă este 20 decembrie, iar în prezent Parlamentul se află în campanie electorală, Liviu Iolu a spus: "S-a găsit această formulă, amânarea acestui termen, dar (...) Parlamentul se mai întâlnește, nu cred că nu se mai întâlnește în această sesiune".

Totodată, Iolu a precizat că prin amendament a fost trimisă în Parlament și procedura prin care cei care au donat bani pentru achiziția operei de artă își pot recupera banii.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO GRAV, semne de DICTATURĂ! Opt milițieni l-au ridicat ABUZIV din stradă pe Marian Moroșanu și l-au dus la…

2 Imagini DRAMATICE! Jurnalistă de la Radio România luată cu salvarea după ce a fost scoasă de pe post pentru că…

3 Ce se pregătește în PSD? Firea, întâlnire de taină cu Viorica Dăncilă! Ce pun la cale? Dragnea, pe făraș?

4 EXPLOZIV! Augustin Zegrean: Modificarea Codurilor penale transformă România într-un paradis al infractorilor …

5 PSD spune că poporul e de vină! Argumentele lui Iordache pentru modificările la Codurile penale: Știți cum sun…

recomandări

Te ia DNA: Toma Vărgatu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I