Drama unui român dependent de aparatul de oxigen care îi aruncă în aer factura la curent

Drama unui român dependent de aparatul de oxigen care îi aruncă în aer factura la curent

Creșterea prețurilor la energie a lovit atât companiile, cât și oamenii de rând. Pentru un bărbat din Reșița, județul Caraș-Severin, dependent de aparatul de oxigen, creșterea facturilor este un adevărat coșmar.

Un bărbat dependent de aparatul de oxigen nu se poate încadra în plafon FOTO Shutterstock

Ordonanța de Urgență a Guvernului privind plafonarea prețurilor la energie electrică prevede un tarif maxim de 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 - 300 kWh. Condiția este ca beneficiarul să se încadreze într-un consum lunar de maximum 255 lei kWh.

Drama domnului Vucu

Pentru domnul Vucu, un pensionar din Reșița dependent de aparatul de oxigen, consumator de curent, plafonarea prețului nu poate fi aplicată pentru că omul nu se încadrează într-un consum lunar de până în 255 kWh.

„Depind de aparatul de oxigen. Nu mă pot încadra cu consumul de curent la 255 de kwH. Mă aștept să vină facturi enorme. Eu sunt pensionat pe caz de boală și am o pensie de 1.300 de lei. Mie, dacă îmi vine o factură de curent de 1.300 de lei sau mai mult, de unde o să plătesc, ce o să mănânc și cum o să îmi cumpăr medicamente?”, se întreabă domnul Vucu, într-o declarație pentru Radio Timișoara.

Un specialist consultat de „Adevărul” a declarat că situația domnului Vucu este disperată, dar ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie nu prevede execpții pentru astfel de situații.

Schema de plafonare

Avocatul Cătălin Pușa a explicat pentru „Adevărul” că noile reglementări oferă un preț plafonat la 0,68 lei/kWh consumatorilor casnici care au un consum mediu lunar până în 100 de kWh/lună, dar este aproape imposibil ca cineva să se încadreze în acest consum.

„100 kWh consum mediu lunar este foarte puțin. Majoritatea gospodăriilor consumă între 150 și 250 kWh pe lună. Doar dacă ai foarte puțini consumatori (două becuri și un televizor) te încadrezi în 100 kwH/lună. Dacă folosești o plită electrică pentru a găti, un frigider vechi sau un calorifer electric pentru încălzire în mod clar nu te vei încadra în plafonul minim”, a declarat avocatul Pușa.

Potrivit avocatului, în cazul firmelor, condițiile pentru plafonare sunt să aibă mai puțin de 250 de salariați/anul 2021, o cifră anuală netă sub 50 de milioane de euro sau să nu dețină active care nu depășesc 43 de milioane de euro.

„Sunt convins că multe firme vor semna declarația pe propria răspundere că sunt IMM-uri fără să țină seama de societățile din străinătate sau din România cu care au legături. Această lege exclude o mare parte din multinaționale”, a mai declarat avocatul Cătălin Pușa.

Potrivit acestuia, pentru a beneficia de plafonarea prețului începând cu 1 septembrie 2022, firmele ar trebui să depună declarațiile pe propria răspundere până în 30 septembrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

5 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?