Dronele comerciale fac ravagii pe câmpul de luptă din Ucraina. Tancuri rusești de top sunt vânate de muniții kamikaze de câteva sute de dolari

Dronele comerciale fac ravagii pe câmpul de luptă din Ucraina. Tancuri rusești de top sunt vânate de muniții kamikaze de câteva sute de dolari

Dronele kamikaze ieftine echipate cu o varietate de explozibili fac ravagii în rândul tancurilor și blindatelor rusești scumpe, precum și al altor echipamente și chiar al sistemelor de aprovizionare, o evoluție cu posibile implicații de mare amploare pentru câmpul de luptă, relatează Insider.

Dronele FPV sunt folosite de ambele părți beligerante în Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK

Înregistrări video cu atacurile acestor drone apar aproape zilnic, subliniind cât de proeminentă a devenit această capacitate. Printre ținte nu sunt doar tancuri, ci și transportoare de personal, vehicule de infanterie și camioane de aprovizionare și muniție.

Faptul că aceste drone reprezintă o amenințare omniprezentă contrastează puternic cu absența notabilă a avioanelor de luptă deasupra acelorași zone, din cauza riscului ridicat de doborâre a acestora.

Costul unei drone FPV (First person view – perspectiva dronei) este în jur 400-500 de dolari, adică apropiat de prețul unui Playstation.

Echipate cu explozibili, aceste drone ieftine au potențialul de a avaria serios echipamentele și paraliza operațiunile vitale de logistică și aprovizionare din spatele liniilor de front, impunând costuri mult mai mari inamicului.

Sunt extrem de eficiente din punct de vedere al costurilor”, a explicat pentru Insider Samuel Bendett, expert în apărare și tehnologie din Rusia la Center for Naval Analyses.

Contul specializat „OSINTtechnical” a publicat un video cu drone ucrainene FPV distrugând un tanc valoros T-90M.

Ce sunt dronele FPV?

Dronele FPV folosite pe câmpul de luptă din Ucraina sunt, practic, muniții autonime pentru amatori cu o lungime de între 12 și 22 centimetri și transportă o încărcătură utilă cuprinsă între 0,5 și trei kilograme.

Sistemele fără pilot sunt drone de curse de mare viteză asamblate din piese provenite din China și de pe alte piețe afiliate, fiind înarmate cu un focos din explozibili din plastic sau cu o grenadă antitanc propulsată de rachetă.

Operatorii poartă ochelari speciali, care oferă o perspectivă a dronei asupra câmpului de luptă, și le pilotează cu o telecomandă.

Deși dronele în sine sunt kamikaze, explodând la impact, sistemele de operare sunt reutilizabile, astfel că un singur operator poate pilota o mulțime de astfel de vehicule pe parcursul unei bătălii.

De unde sunt procurate

Dronele FPV sunt utilizate deopotrivă de ucraineni și ruși, și provin în mare parte de la companii și achiziții ale voluntarilor.

Ucrainenii au parte de mai mult sprijin la nivel înalt, în timp ce la rușii acesta este mult mai fragmentat, iar Ministerul Apărării încă nu s-a implicat în procurarea lor, în ciuda presiunilor.

Ucraina a finanțat efectiv prin campanii de strângere de fonduri o „armată de drone”, iar operațiunile non-profit precum Escadrone au furnizat, potrivit cifrelor jurnalistului specializat David Hambling, până la 1 500 de drone FPV pe lună pentru a ține pasul cu cererea în creștere.

Costul unei drone Pegasus de la Escadrone, a căror viteză maximă este de aproximativ 100 km/h, variază între 341 și 462 de dolari. Din contră, o muniție autonomă de uz militar, precum Switchblade, furnizată de SUA, poate costa între 60.000 și 80.000 de dolari.

În ceea ce privește partea ucraineană, există „o organizare mai bună între guvern, voluntari și armată”, a spus Bendett. „Există o cooperare mai bună, există o integrare mai bună, o comunicare mai bună cu privire la ceea ce este necesar. Asta lipsește încă în mare parte de partea rusă în acest moment”.

Forțele rusești primesc drone FPV de la organizații finanțate prin donații private, între care Sudoplatov, DroneZ și Project Archangel.

Rușii „fac apel în mod regulat la sectorul industrial de apărare din țara lor să investească în produse, să mărească producția și să inunde forțele rusești cu zeci de mii de aceste drone lunar pentru a face față provocării. Iar acest lucru nu s-a întâmplat încă”, a explicat Bendett.

Atât rușii, cât și ucrainenii devin din ce în ce mai eficienți în integrarea dronelor FPV în operațiunile lor de luptă, schimbând modul în care se poartă războiul. Totuși, ucrainenii par să aibă un avantaj notabil în operațiunile cu drone, spun experții.

Sistemele fără pilot au devenit o parte integrantă a războiului și, după cum a subliniat recent pentru Newsweek expertul în tehnologia dronelor Steve Wright, în acest moment, nu există „nicio îndoială că Ucraina câștigă conflictul dronelor”.

Forțele ucrainene au folosit drone pentru recunoaștere și supraveghere, pentru a coordona și corecta tirul indirect de artilerie, a lansa grenade asupra vehiculelor și trupelor terestre, a detona de la distanță mine și dispozitive explozive improvizate, dar și pentru a lovi ținte.

Totodată, armata ucraineană a folosit vehicule terestre fără pilot pentru a evacua soldații răniți și a planta mine, dar și drone submarine pentru a ataca navele de război rusești, printre alte ținte.

Mijloace prin care pot fi contracarate

Vehiculele aeriene fără pilot sunt vulnerabile la o gamă largă de contramăsuri diferite, în special la războiul electronic și la bruiaj, iar dronele FPV nu fac excepție.

Potrivit unui raport din luna mai semnat de Jack Watling și Nick Reynolds de la Royal United Services Institute (RUSI), forțele ucrainene pierdeau până la 10.000 de drone în fiecare lună.

De-a lungul liniei frontului de sute de kilometri, Rusia a instalat un sistem de război electronic important la fiecare circa 10 km, în parte pentru a neutraliza dronele ucrainene.

Războiul electronic poate avea un anumit impact asupra dronelor FPV, la fel ca și cuștile pe care unele echipaje de blindate le-au sudat pe tancurile și vehiculele lor de luptă pentru a le proteja de acestea.

Cuștile rudimentare evidențiază măsuri disperate ca răspuns la amenințare tot mai mare care a apărut pentru prima dată anul trecut, dar care a devenit una dintre armele emblematice ale conflictului din Ucraina.

Dronele sunt, de asemenea, susceptibile la apărarea aeriană, dar costurile mari nu justifică interceptarea lor.

Pe de altă parte, potrivit mărturiei unui inginer ucrainean pentru PBS Newshour la începutul acestui an, nu este neobișnuit ca operatorii de drone să se vâneze între ei.

„Operatorii sunt cel mai valoros lucru aici, deoarece un operator experimentat care supraviețuiește poate pilota mai multe drone FPV împotriva țintelor", a declarat Bendett, adăugând că „ambele părți au ca prioritate urmărirea operatorului".

În același timp, apar inovații în domeniu menite să perturbe dronele FPV, inclusiv sisteme care ar putea fi încorporate în apărarea vehiculelor blindate, dar nu este clar cât de avansate sunt aceste proiecte în acest moment.

„Există o mulțime de experimente de ambele părți cu privire la ceea ce ar putea fi potențial eficient. Dar soluțiile nu sunt răspândite sau soluțiile nu au fost introduse la o scară suficient de mare pentru a contracara efectiv aceste tehnologii”, a explicat expertul citat.

Dronele FPV sunt „o armă devastatoare, deoarece pot zbura la joasă înălțime, la viteză mare, ceea ce înseamnă că nu vor fi observate până când nu este prea târziu”, a declarat Bendett pentru Insider.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat