Dumbravă: Ministrul Justiției procedează în mod dezamăgitor; de ce și de cine se teme?

Dumbravă: Ministrul Justiției procedează în mod dezamăgitor; de ce și de cine se teme?

Judecătorul Horațius Dumbravă, fost membru al CSM, susține miercuri, într-o postare pe Facebook, că ministrul Tudorel Toader procedează în mod "dezamăgitor și deconcertant" prin nepublicarea proiectului de modificare a legilor Justiției.

"De ce și de cine se teme ministrul Justiției, Tudorel Toader? Dezamăgitor și deconcertant modul în care actualul ministru al Justiției procedează cu noul proiect de modificare a legilor Justiției. Nepublicarea proiectului de modificare pe site-ul Ministerului Justiției, pe lângă faptul că nesocotește dispozițiile Legii 52/2003, ce se referă la transparența decizională, arată că Ministerului Justiției nu-i pasă de cetățean. Până la urmă, orice act normativ este destinat cetățenilor. Iar cetățenii au un drept fundamental, înscris de altfel în Constituție: dreptul la informație este prevăzut în art. 31 din Constituție, iar ministrul Justiției nu se poate face că nu știe. Doar a onorat Curtea Constituțională cu 9 ani de mandat ca judecător constituțional", a scris miercuri Horațius Dumbravă pe pagina de Facebook .

Judecătorul susține că, așa cum arată "tezele" prezentate de Tudorel Toader, este evident faptul că suntem în prezența unui alt proiect decât cel lansat în octombrie 2016 de fostul ministru Raluca Prună, când a existat posibilitatea ca cetățenii, asociațiile și organizațiile să-și spună părerea.

De asemenea, Horațius Dumbravă atrage atenția că proiectul a fost trimis la CSM, miercuri dimineața, cu puțin înainte de ședința de Plen a Consiliului.

"O minimă decență instituțională ar fi impus ca proiectul de modificare să fi fost trimis cu câteva zile înainte, să poată fi citit, analizat, pentru ca instituția avizatoare să-și dea avizul în cunoștință de cauză. Faptul că ministrul Justiției va prezenta proiectul de modificare în fața Plenului nu are nicio relevanță. Orice jurist adevărat știe că un text de lege se interpretează nu din auzite, ci aplicat, pe text. Iar pentru asta, măcar câteva ore ar fi fost necesare pentru a fi citit/analizat, cu atât mai mult cu cât CSM are o ședință de Plen încărcată. Parcă nici nu ar conta, de fapt, ce va spune CSM, din moment ce trimiți cu două ore proiectul de modificare a unor legi organice pentru a primi un aviz!", adaugă Horațius Dumbravă.

Judecătorul consideră ca fiind "deconcertantă" și "hazardată" declarația lui Tudorel Toader că nu trimite proiectul la Ministerul Public, pentru că procurorii nu fac legi, ci doar aplică legea.

"Domnia sa afirmă în declarație că știe că procurorii nu fac legi pentru că a fost procuror. O fi fost procuror, dar într-o epocă (înainte de 1989, să nu existe dubii), în care individul și instituțiile nu contau, ci doar statul și partidul contau (...) Sincer, am impresia că ne-am întors într-un timp revolut. Nu ar fi fost mai bine pentru toți ca ministrul Justiției să răspundă punctual și argumentat la argumentele Adunării Generale a procurorilor cu textele proiectului în față și nu să inflameze și mai mult discuțiile legate de proiectul de legi ale Justiției? În orice caz, nu are de pierdut doar domnia sa din tot acest scandal public, ci toți avem de pierdut. Și totuși: de cine și de ce se teme ministrul Justiției de procedează în felul ăsta?", a mai spus Dumbravă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…