După ce a fost atacată cu ouă, o statuie a lui Margaret Thatcher a fost înconjurată cu bariere de protecţie

După ce a fost atacată cu ouă, o statuie a lui Margaret Thatcher a fost înconjurată cu bariere de protecţie

Ţinta unui atac cu ouă la scurt timp după ce a fost instalată pe soclu, o statuie a fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher ridicată în oraşul natal al politicienei, Grantham (estul Angliei), a fost înconjurată luni cu bariere de protecţie, informează AFP.

Duminică, la mai puţin de două ore după ce a fost instalată la capătul mai multor ani de controverse, statuia ''Doamnei de Fier'' a fost ţinta unui bărbat zărit ţinând în mână o cutie cu ouă. A fost totodată huiduită de conducătorii auto care au trecut prin faţa statuii.

Poliţia locală a precizat că a primit o sesizare privind producerea unui prejudiciu duminică dimineaţă, dar nu a făcut nicio arestare.

Luni, impozantul soclu din granit al statuii era învelit în plastic, iar statuia, înconjurată de un şir dublu de bariere metalice acoperite la rândul lor cu prelate, potrivit unui fotograf al AFP.

Margaret Thatcher a decedat în 2013, însă politica pe care a dus-o între 1979 şi 1990, un amestec de ultraliberalism şi austeritate, a transformat-o într-o personalitate care polarizează chiar şi astăzi societatea britanică.

Statuia o reprezintă purtând roba tradiţională a membrilor Camerei Lorzilor, din care a făcut parte începând cu anul 1992 şi purtând un colan cu Ordinul Jartierei, cel mai prestigios al cavaleriei britanice.

Consiliul local din Grantham a votat în februarie 2019 pentru ridicarea statuii cu o înălţime de trei metri, destinată iniţial să fie instalată în proximitatea Parlamentului Britanic din Westminster, Londra.

Cu toate acestea, în 2018, autorităţile locale din Westminster l-au respins, argumentând că nu este vorba despre ''un design adecvat''. Proiectul a stârnit totodată temeri ca opera să nu devină ţinta vandalilor.

Potrivit autorităţilor locale din Grantham, o cameră de supraveghere a fost instalată în faţa memorialului pentru a încerca să-i descurajeze pe eventualii vandali.

Ceremonia oficială de inaugurare este prevăzută pentru o dată ulterioară.

Margaret Thatcher s-a născut, a copilărit şi a urmat şcoala în Grantham, a precizat Kelham Cooke, un responsabil local. ''Este aşadar adecvat ca ea să fie comemorată de oraşul natal şi ca dezbaterile asupra moştenirii sale să aibă loc aici, la Grantham'', a adăugat el, subliniind că ''nu trebuie să ne ascundem niciodată de istorie, iar memorialul va constitui un subiect de discuţie pentru generaţiile viitoare''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...